Aplikácia Google Photos ukladá vaše fotky na internet aj po tom, čo ju odinštalujete

Zálohovanie fotografií prostredníctvom osobného cloudu je momentálne mimoriadne populárne, tomuto spôsobu uchovávania fotiek neuškodili dokonca ani nedávne škandály s únikom fotiek. Najnovšia aplikácia od Google však fotografie užívateľov zálohuje aj po odinštalovaní.

Spoločnosť Google nedávno priniesla novú aplikáciu, ktorá mala užívateľom ponúknuť jednoduchšie uschovávanie a organizovanie fotografií. Okrem toho služba dokáže zálohovať fotografie, a to priamo na vašom cloude, ktorý je dostupný všetkým užívateľom s kontom Google. Americký novinár David Arnott však zistil, že zálohovanie má jeden háčik – pokračuje aj po tom, čo si aplikáciu odinštalujete.

Reportér Nashville Business Journal to zistil, keď si aplikáciu opätovne nainštaloval a na internetovom úložisku našiel fotografie, ktoré vyhotovil v čase, keď aplikáciu nainštalovanú nemal. Rozhorčený sa preto obrátil priamo na firmu Google. Odpoveďou však bolo iba stručné: „Zálohovanie sa uskutočnilo podľa plánu.“

Aplikácia Google Photos je totiž priamo prepojená s Google Play a používa aj jeho nastavenia. V najnovších mobilných telefónoch s operačným systémom Android je dokonca táto aplikácia, podobne ako iné služby od Google, automaticky predinštalovaná. V takom prípade teda môže dôjsť k zálohovaniu fotiek aj bez vedomia používateľov.

A ako si v tomto prípade chrániť súkromie? Ak nechcete, aby sa vaše fotky automaticky odosielali do internetového úložiska, musíte si zmeniť nastavenia vo vašom telefóne. Synchronizáciu môžete zrušiť priamo v spomínanej aplikácii alebo v Google nastaveniach vášho Androidu.

(RK)