Jeden z najväčších kybernetických útokov v histórii USA má personálnu dohru

Katherine Archuletová, riaditeľka Úradu personálneho riadenia, inštitúcie, ktorá sa stala terčom masívneho kybernetického útoku, odchádza zo svojho postu. Pri útoku unikli z úradu, ktorý sa zaoberá najímaním a manažovaním civilných federálnych zamestnancov, osobné údaje miliónov amerických občanov.

Archuletová stála na čele úradu od roku 2013 a svoju pozíciu opúšťa aj napriek tomu, že jej vyjadril podporu prezident Barack Obama. Nominantka Demokratickej strany tak nevydržala tlak, ktorému musela čeliť po tom, ako sa informácia o útoku dostala na verejnosť. Kritika smerovala najmä z radov republikánov v Kongrese, ale aj od aktuálnych prezidentských kandidátov.

Rezignáciu, ktorá bola len otázkou času, Katherine Archuletová odôvodnila takto: „Oznámila som prezidentovi, že bude najlepšie, ak uvoľním svoje miesto novému vedeniu a umožním tak úradu, aby sa posunul cez aktuálne výzvy a zamestnancom, aby mohli pokračovať vo vykonávaní svojej dôležitej práce.“

Zatiaľ nie je známe, kto sa stane novým šéfom inštitúcie. Je však isté, že bude mať pred sebou veľmi náročnú úlohu. Úrad personálneho riadenia sa totiž ocitol pod drobnohľadom spoločnosti a politikov a nový riaditeľ bude musieť čeliť aj technologickým výzvam, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť citlivých údajov.

(RK)