Američania chcú mať Bitcoin pod kontrolou, spravili z neho komoditu

Z Bitcoinu sa v Spojených štátoch  oficiálne stala komodita. Pre mnohé spoločnosti, ktoré s touto virtuálnou menou operujú to znamená viaceré komplikácie. Všetky spoločnosti, ktoré používajú virtuálnu menu, sa musia zaregistrovať a dodržiavať platnú legislatívu.

Americká Komisia pre termínované obchody (CFTC), uznala digitálnu menu Bitcoin a iné virtuálne meny za legitímne komodity. Na základe tohto rozhodnutia musia byť všetky spoločnosti, ktoré operujú s touto menou legálne zaregistrované a dodržiavať platnú a aplikovateľnú legislatívu.

Na základe týchto zákonov bolo spoločnosti Coinflip, ktorá obchoduje s touto menou, nariadené, aby zastavila svoju činnosť, keďže spoločnosť nebola zaregistrovaná a nedodržiava regulácie, ktoré CFTC vyžaduje. Firma sa k nariadeniu zatiaľ nevyjadrila.

Bitcoin tak stráca kúsok svojej anonymity, vďaka ktorej si od svojho vzniku v roku 2009 získal veľkú popularitu. Technológie, ktoré virtuálne meny využívajú na svoje zabezpečenie a anonymizáciu, sú vnímané veľmi pokrokovo. Viacero medzinárodných bánk spolupracuje s technologickými spoločnosťami, aby na základe týchto technológií vytvorili bezpečnejšie online bankovníctvo.

V oblasti uznávania virtuálnych mien je najpokrokovejšia Austrália. Austrálsky daňový úrad už v roku 2014 klasifikoval Bitcoin ako barterový tovar, čím umožnil jeho zdanenie. Austrálsky senát však plánuje zájsť ešte ďalej a uznať Bitcoin za oficiálnu menu.

(MK)