Američania chcú spraviť z mobilov zbrane

Americká agentúra DARPA prišla s novým programom. Záujemcov vyzvala, aby prišli na spôsob ako premeniť voľne dostupný spotrebič na zbraň. Úspešní kandidáti si môžu polepšiť až o 130-tisíc dolárov.

DARPA, Agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov, je súčasťou ministerstva obrany Spojených štátov. Jej úlohou je výskum a vývoj nových vojenských technológií. V súčasnosti sa zaoberá napríklad vývojom nanočastíc, ktoré sú schopné liečiť vojakov v boji, v minulosti vyvinula predchodcu internetu ARPANET.

Bežné spotrebiče si ako predmet výskumu vybrala preto, že sa počas reálnych bojov vyskytli situácie, keď obyčajné spotrebiče znefunkčnili zbrane. Zaujímavé je na nich aj to, že obsahujú najnovšie technologické výdobytky, ktoré sa dajú použiť na výrobu zbraní. Preto sa rozhodla vyhlásiť program pod názvom Improve.

Jeho cieľom je odhaliť dostupné technológie, ktoré by mohli ohroziť národnú bezpečnosť . Agentúra očakáva návrhy inžinierov, hackerov, biológov či informatikov ako premeniť bežné spotrebiče na smrtiace zbrane.

Projekt bude rozdelený do troch fáz:

  1. Zaslanie plánu na prototyp zariadenia, vybraní kandidáti dostanú odmenu 40-tisíc dolárov.
  2. Vybraní kandidáti v druhom kole budú mať za úlohu zostrojiť funkčný prototyp, za čo môžu získať 70-tisíc dolárov.
  3. Záverečným krokom bude praktická skúška zariadenia, vďaka ktorej môžu kandidáti získať ďalších 20-tisíc dolárov.

Najúspešnejší kandidáti tak môžu zarobiť až 130-tisíc dolárov. Podmienkou je, že to stihnú do 90 dní, čo je termín určený agentúrou. Záujemcovia môžu použiť akýkoľvek dostupný spotrebič od telefónov až po sledovacie zariadenia. Zapojiť sa môže každý, bez ohľadu na občianstvo, vylúčení sú iba vládni zamestnanci.

 (EN)