Američania neveria vlastným voľbám

V USA sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou prepočítavať volebné výsledky. V jednom štáte sa už začalo, ďalšie dva sa pripravujú. Dôvodom sú rozdiely medzi výsledkami dosiahnutými pomocou papierových hlasovacích lístkov a digitálnych voličských zariadení. Časť odborníkov sa obáva, či nedošlo k ovplyvneniu volieb pomocou hackerského útoku.

V USA silnejú hlasy, ktoré žiadajú prepočítanie volebných výsledkov v troch štátoch. S kampaňou začala kandidátka zelených Jill Steinová, ktorej sa peniaze potrebné na overenie hlasov podarilo vyzbierať od občanov cez internetovú crowdfundingovú zbierku. Ona sama argumentuje tým, že si ľudia zaslúžia mať istotu spravodlivých volieb a tvrdí, že sa snaží poukázať na mnohé bezpečnostné diery volebného procesu.

Viacerí experti poukázali na nezrovnalosti medzi volebnými výsledkami dosiahnutými pomocou klasických papierových lístkov a digitálnych prístrojov. Hillary Clintonová dostala až o sedem percent menej hlasov v okresoch, v ktorých sa volilo prístrojmi ako v okresoch, kde sa hlasovalo pomocou klasických papierových lístkov. Okamžite sa však objavili hlasy, podľa ktorých je to len náhoda a že po zohľadnení demografických a ekonomických ukazovateľov disparita zmizne. Napriek tomu medzi odborníkmi prevláda názor, že audit nie je zlý nápad a mal by sa vykonať.

Prepočítanie volebných hlasov vo Wisconsine, Michigane a Pensylvánii podporuje aj viacero odborníkov na kyberbezpečnosť a elektronické volebné systémy. Najznámejším z nich je asi Alex Halderman. Opísal aj možný scenár, ako mohol prípadný útok na volebný systém vyzerať. Mohol by za ním byť špeciálne vytvorený malvér, ktorého úlohou by bolo o pár percent posunúť výsledky v prospech vopred vybraného kandidáta. Pravdepodobne by bol naprogramovaný tak, aby sa spustil až v deň volieb a neskôr sám seba zmazal.

Pri podobnom scenári by pre útočníka bolo prekážkou nahranie škodlivého programu do voličských prístrojov. Tie nie sú pripojené na internet, ale pred voľbami sa do nich nahráva zoznam kandidátov a práve spolu s ním by sa do nich mohol dostať aj škodlivý softvér (zoznam sa prenáša z iného počítača pomocou SD karty). Zdrojový počítač je pripojený na internet a nemusí byť zabezpečený. Je to obyčajný stolný počítač, ktorý je relatívne ľahko napadnuteľný.

Halderman sám bol donedávna presvedčený o nereálnosti podobného scenára a stále ho považuje za menej pravdepodobný. Lenže po útokoch proti Demokratickej strane a registrom voličov ho považuje za možnosť, s ktorou treba rátať. Preto aj on podporuje uskutočnenie auditu.

Základom akéhokoľvek prepočtu či auditu, je porovnávanie výsledkov a kontrolných papierových lístkov, ktoré väčšina prístrojov vytvorí práve pre spätnú kontrolu. Pri audite sa prepočítava len zlomok, pri prepočte všetky. Preto je prepočet nepomerne drahší a časovo náročnejší.

Bez ohľadu na výsledok prípadného prepočtu sa už dnes dá povedať, že dôvera vo voľby je silne otrasená a budú sa musieť prijať nové opatrenia, ktoré ju obnovia. Patrí medzi ne modernizácia a nákup nových voličských prístrojov, ktoré budú odolnejšie voči prípadným útokom alebo aspoň budú generovať papierový kontrolný lístok. Alternatívou je aj úplný návrat k papierovým lístkom a urnám, ktoré sú menej zraniteľné ako moderné systémy.

(JF)