Američania vyškrtli Kaspersky Lab zo zoznamu dôveryhodných firiem

Ruská antivírusová firma Kaspersky Lab, ktorá má medzi expertmi výbornú reputáciu, má problémy. Údajne má úzke kontakty na ruskú tajnú službu. Podobné škandály však nie sú pre firmu novinkou.

Trumpova administratíva sa rozhodla, že ruskú firmu Kaspersky Lab na základe bezpečnostného rizika vylúči zo zoznamu dodávateľov pre americké vládne agentúry. Podľa agentúry Reuters za to môžu obavy, že Kremeľ by mohol túto spoločnosť dotlačiť až ku kybernetickému útoku na americké úrady.

Podozrenie o možnom napojení na Kremeľ nie je ničím novým. Už v máji tohto roku sa v americkom senáte konalo vypočúvanie, ktorého témou bola aj prítomnosť softvéru firmy Kaspersky Lab v počítačoch amerických úradov, píše týždenník Bloomberg Businessweek. Vtedy na situáciu reagoval aj samotný Jevgenij Kasperskij, ktorý označil spojenie medzi svojou firmou a Kremľom za „nepodloženú konšpiračnú teóriu“ a „total bullshit“. Kasperskij dokonca umožnil americkým úradom, aby sa pozreli na zdrojový kód softvéru. „Ak to Spojené štáty potrebujú, môžeme zverejniť zdrojový kód,” povedal a dodal, že je pripravený vypovedať aj pred americkými zákonodarcami. “Urobím všetko, aby som dokázal, že sa nesprávame zákerne.”

Kým vláda USA nezverejnila žiadne dôkazy o väzbách, interné firemné e-maily získané Bloomberg Businessweek ukazujú, že spoločnosť Kaspersky Lab udržiava oveľa bližšie pracovné vzťahy s hlavnou ruskou spravodajskou agentúrou FSB, ako verejne pripúšťa. Je síce pravdou, že väčšina bezpečnostných firiem bežne spolupracuje s domácimi vládami, ale emailová komunikácia, ktorou disponuje Bloomberg, naznačuje, že Kaspersky Lab je skutočne pod vplyvom Kremľa.

Spoločnosť reagovala na obvinenia slovami, že „spoločnosť vždy priznala, že poskytuje vládam na celom svete vhodné produkty a služby na ochranu pred kybernetickými útokmi, ale nemá žiadnu neetickú väzbu alebo vzťah s žiadnou vládou, vrátane Ruska”. V najnovšej reakcii sa firma označuje za „pešiaka v geopolitickom súboji, v ktorom sa ho snaží využiť každá strana“.

Pre Kaspersky Lab to nie je prvý škandál s účasťou tajných služieb. Ešte v januári tohto roku zatkli ruské orgány vysoko postaveného agenta FSB, ako aj manažéra firmy Kaspersky Lab. V tomto prípade malo ísť naopak o spoluprácu so Spojenými štátmi.
(FB)