Americkí kongresmani chcú vyšetrovať ruské hackerské útoky

Americkí zákonodarcovia tlačia vládu do vyšetrovania hackerských útokov, ktorých páchatelia sa snažili ovplyvniť výsledok prezidentských volieb. Experti a politici sa obávajú, že na rade je teraz Európa.

Demokratickí kongresmani Elijah Cummings zo štátu Maryland a Eric Swalwell z Kalifornie predstavili návrh zákona na vytvorenie nezávislej komisie na vyšetrenie hackerských útokov, ktoré zatriasli americkými voľbami.

Útokov nebolo vôbec málo.Bezpečnostní experti spájajú útoky na Demokratickú stranu, emailový účet Hillary Clintonovej, jej asistenta Johna Podestu, a bývalého ministra zahraničia Colina Powella s aktérmi pochádzajúcimi z Ruska. V rovnakej súvislosti sa spomína aj ovplyvňovanie volieb v štátoch Arizona, Illinoins, Florida a záplava falošných správ.

V dvanásťčlennej komisii by mali byť zástupcovia oboch strán. O výsledkoch svojej práce a odporúčaniach by mala inoformovať do 18 mesiacov mesiacov od založenia.

„Komisia bude slúžiť na to, aby priniesla nezávislý pohľad oboch strán na to, akým spôsobom sa Rusko pokúsilo ovplyvniť naše voľby,“ povedal Cummings. Nemenej dôležité je preňho „udržanie integrity americkej demokracie a dôvery Američanov vo volebný systém“.

Po kampani, ktorá de facto rozdelila celé Spojené štáty, môže takáto výzva dvoch demokratov vyznieť ako stranícky hon na čarodejnice s vyzdvihnutím úlohy ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho konexií na novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Tento problém však presahuje americkú stranícku politiku. Republikánsky senátor Lindsay Graham v rozhovore pre CNN povedal, že spoločne s Johnom McCainom sa budú usilovať o to, aby boli kybernetické útoky vyšetrené. Aj odborníci na kybernetickú bezpečnosť vyzývajú, aby došlo k dôkladnejšiemu a verejnému preskúmaniu dôkazov, že za útokmi stojí Kremeľ.

Thomas Rid, ktorý je expertom na kybernetickú bezpečnosť z londýnskej King’s College, tvrdí, že takéto ovplyvňovanie volieb je „najvážnejším druhom kybernetickej sabotáže volebného systému a nie je o ňom vedená žiadna diskusia“. Práve takáto verejná diskusia by podľa neho mohla takéto útoky v budúcnosti sťažiť.

Väčšina firiem zameraných na kybernetickú bezpečnosť a prevažná časť americkej spravodajskej komunity nepochybuje o tom, že sa Rusko snažilo ovplyvniť tohtoročné voľby. Podľa firiem ako Crowdstrike, Mandiant a Fidelis sa všetky postupy z útokov na Demokratickú stranu podobajú tým, ktoré v minulosti použila ruská tajná služba.

Budúci prezident spojených štátov Donald Trump však pre magazín Trump povedal, že „za útokmi mohlo stáť Rusko, mohla to byť Čína, mohol to byť nejaký chlapík z New Jersey“.

Republikánsky senátor Lindsey Graham pre CNN povedal, že Trump by mal pri rokovaniach s Ruskom nasadiť tvrdý tón. „Pretože ak sa tak nestane, prakticky dá Rusku súhlas na to, aby zničilo spojenectvá.“

Bezpečnostní experti predpokladajú, že ruská kyberšpionáž teraz bude pokračovať v Európe, aby ovplyvnila ďalšie voľby.

(FB)