Apple odmieta rozšifrovať zariadenia pre FBI

Kým americký senát pripravuje novú legislatívu na sprísnenie enkrypcie, Apple sa odmieta podriadiť súdnemu rozhodnutiu.

Predseda výboru pre spravodajskú činnosť Richard Burr rozhodol proti návrhu na zavedenie trestov pre spoločnosti, ktoré odmietnu súdne príkazy týkajúce sa šifrovania. Tie mali byť súčasťou plánovanej legislatívy, ktorá mala sprísniť pravidlá regulujúce šifrovanie. Zatiaľ však nie je známe, ako bude návrh vyzerať. Toto rozhodnutie prišlo krátko po tom, čo spoločnosť Apple dostala súdny príkaz, aby umožnila vyšetrovateľom z FBI prístup do telefónu strelca zo  San Bernardina.

Riaditeľ spoločnosti Tim Cook sa v otvorenom liste vyjadril, že na túto možnosť nepristúpia, v čom ho podporil i Sundar Pichai, súčasný riaditeľ Googlu. Obávajú sa najmä toho, že takéto rozhodnutie by vytvorilo „problematický precedens“. Rovnaký postoj podporuje čoraz viac technologických spoločností, medzi najznámejšími figurujú WhatsApp, Twitter a Mozilla. Ich príklad budú pravdepodobne nasledovať i ďalší.

Problém spočíva v prístupe vlády, ktorá od technologických firiem žiada pomoc pri hackovaní zariadení na základe súdneho nariadenia. To by mohlo vytvoriť precedens, ktorý by prinútil technologické spoločnosti podriadiť sa takýmto nariadeniam a porušiť súkromie používateľov. Apple poskytuje v svojich zariadeniach niekoľkovrstvovú ochranu, vrátane možnosti vymazania dát pri istom počte nesprávnych zadaní prístupového hesla.

Takmer každé Apple zariadenie šifruje dôležité súbory pomocou výstupného hesla a hardvérového kľúča, ktorý je zariadeniu pridelený od výroby a údajne k nim nemá prístup ani samotný výrobca (viac o Apple šifrovaní nájdete tu). No aj napriek tomu, že sú dáta v telefóne zašifrované, samotný program zabezpečujúci enkrypciu nie. Dal by sa nahradiť inou verziou a to bez znalosti šifrovacieho kľúča. A to je to, k čomu sa FBI snaží Apple prinútiť, aby prepísali samotnú aplikáciu a poskytli tak prístup k dátam. Hoci ide o jeden telefón, samotný softvér by bol všeobecný a dal by sa použiť na každé zariadenie, čím by poskytol prístup do každého iPhonu.

Lehota na odpoveď Applu predĺžili do 26. februára. Dovtedy sa spoločnosť musí vyjadriť, no už teraz je zrejmé, že tento technologický gigant sa súdnemu nariadeniu nepodriadi a vec skončí na súde.

(MK)