Apple popiera, že hackeri majú v rukách milióny účtov z iPhonov a iCloudu

Tureckí hackeri tvrdia, že majú údaje k stovkám miliónov užívateľských účtov patriacich Applu. Od firmy si pýtajú výpalné v kryptomene alebo vo forme kreditu na službu iTunes. Nemajú však dostatok dôkazov a Apple ich tvrdenia popiera.

Turecká hackerská skupina s názvom Turkish Crime Family tvrdí, že má pod kontrolou milióny účtov, ktoré patria pod spoločnosť Apple. Apple takéto špekulácie odmieta a ubezpečuje užívateľov, že žiadny z ich systémov nebol prelomený.

Hackeri pôvodne od tejto americkej firmy žiadali 75-tisic dolárov v kryptomene BitCoin alebo v jej alternatíve Ethereum. Ďalšou možnosťou bolo, že za zmazanie ukradnutých užívateľských dát dostanú darčekové karty v hodnote 100tisíc dolárov v službe iTunes.

„Chcem len svoje peniaze a myslím si, že mnoho zákazníkov Apple by si tieto správy prečítalo, respektíve vypočulo“, povedal jeden údajných hackerov pre magazín Motherboard.

Hackeri tvrdia, že majú prístup do viac ako 559 miliónov účtov. Týka sa to hlavne emailovej služby a cloudovej služby iCloud. Dokonca natočili video, na ktorom malo dôjsť k neoprávnenému prístupu do služby iCloud. Zverejnili ho na YouTube. Dôveryhodnosť ich tvrdení však nie je veľká, keďže okrem videa neposkytli žiadny relevantný dôkaz o tom, že sa skutočne dokážu nabúrať do iných účtov. Hackeri následne zdieľali svoju emailovú komunikáciu s Apple, v ktorej sa mal bezpečnostný tím Applu dožadovať vzorky ukradnutých dát.

Apple tvrdí, že zoznam emailových adries a hesiel pochádza z tretej strany (a nie priamo od Apple). Podľa Motherboard malo ísť o údaje, ktoré ukradli zo služby LinkedIn v máji minulého roku. Magazín zároveň tvrdí, že „nedošlo k žiadnemu prelomeniu systémov firmy Apple, vrátane iCloud a Apple ID“.

Firma Apple sľúbila, že bude „aktívne monitorovať“ situáciu a spolupracovať so zodpovednými inštitúciami na tom, aby boli dáta užívateľov v bezpečí. Zároveň im odporúčame, aby sa proti takýmto typom útokov chránili silným heslom a zapli si dvojkrokové overovanie.

Podľa nezávislého bezpečnostného poradcu Grahama Cluleyho sa podobné skupiny budú snažiť vyvinúť na firmy tlak práve prostredníctvom medializácie a šírenia paniky. Zvyšujú tak svoje šance, že poškodená spoločnosť im skutočne zaplatí.

(FB)