AT&T spolupracovala s NSA na sledovaní

Už dva roky na verejnosť vďaka Edwardovi Snowdenovi postupne prenikajú tajné vládne dokumenty. Podľa tých najnovších NSA spolupracovala s telekomunikačným gigantom AT&T, ktorý má svoju pobočku i v Bratislave. Spoločne mali sledovať aj komunikáciu v OSN.

Sledovaci škandál NSA zrejme nebude mať skorý koniec. Podľa novo uverejnených dokumentov jej v tom pomáhali i telekomunikačné spoločnosti. Špeciálne postavenie medzi nimi mala najmä spoločnosti AT&T, ktorá s bezpečnostnou agentúrou dobrovoľne úzko spolupracovala. Jeden z najväčších poskytovateľov telekomunikačných služieb v Spojených štátoch jej sprístupnil miliardy emailov odoslaných pomocou svojich sietí.

Spoločnosť na základe tajného súdneho príkazu poskytla aj technickú pomoc pri odpočúvaní centrály OSN (ktorá je zákaznikom AT&T). Projekty spolupráce s telekomunikačnými spoločnosťami sa v dokumente nachádzajú pod krycími názvami. Program Fairview sa začal v roku 1985 a podľa informácií The Times odhaľuje práve AT&T ako partnera tohto programu.

Spolupráca sa posilnila najmä po útokoch z 11. septembra, keď ju bývalý prezident Bush využíval na odpočúvania bez súdnych príkazov. Keď prezident v  roku 2001 odobril takýto postup, ktorý nevyžadoval súdny príkaz, spoločnosť počas niekoľkých dní začala zásobovať bezpečnostnú agentúru veľkým množstvom dát. Mesačne zozbierala až 400 miliónov gigabajtov internetových metadát, čo sú plošne zozbierané informácie o komunikácii, ktorých súčasťou nie je jej obsah. Denne tiež odovzdávala viac ako milión emailov.

Nie je známe či tento program naďalej pokračuje, no v minulosti disponoval obrovským rozpočtom (189 miliónov dolárov), ktorý bol takmer dvakrát taký veľký ako druhý najväčší program Stormbrew (telekomunikačná spoločnosť Verizon). Obrovské boli i množstva dát, ktoré spoločnosť odovzdávala. V roku 2011 to bolo 1,1 miliardy telefónnych záznamov o vnútroštátnych hovoroch denne.

(MK)