Austrálsky podnikateľ tvrdí, že vytvoril Bitcoin. Odborníci mu neveria

Viac ako sedem rokov sa špekulovalo o skutočnej identite autora Bitcoinu, najpoužívanejšej digitálnej meny. Dohady sa v pondelok pokúsil ukončiť Austrálčan Steven Wright, ktorý tvrdí, že práve on stojí za virtuálnym platidlom.

Portál Wired už v decembri priniesol informáciu o identite tvorcu Bitcoinu. Tento týždeň sa Steven Wright, austrálsky podnikateľ a údajný autor myšlienky, rozhodol predstúpiť pred médiá a poskytnúť dôkazy o svojich tvrdeniach. Totožnosť stvoriteľa Bitcoinu síce bola odhalená, no komunita používateľov digitálnej meny ani svetové médiá Wrightovi stopercentne nedôverujú. Pochybnosti sú v tomto prípade oprávnené, nejde totiž o prvého údajného autora populárnej digitálnej meny. Už v minulosti sa vytvorenie bitcoinu pripisovalo viacerým ekonómom či matematikom.

Autor pôvodne vystupoval pod menom Satoši Nakamoto, ale odborníci dlhodobo spochybňovali jeho japonskú národnosť. Nakamoto mal byť 36-ročným programátorom, ktorý sa rozhodol vytvoriť menu imúnnu voči kontrole bankárov a politikov. Jej popularita sa postupne zvyšovala a v júni 2011 mal jeden bitcoin hodnotu dvadsaťdeväť dolárov. Aktuálne je v obehu približne 15,5 milióna bitcoinov, každý z nich má hodnotu asi 440 dolárov.

Americký časopis Newsweek v roku 2014 Nakamota vypátral, no bitcoinová komunita bola sklamaná – Japonec mal šesťdesiatpäť rokov a o existencii digitálnej meny nevedel nič. Nakamoto sa dokonca rozhodol po publikovaní článku časopis zažalovať.

Craig Wright však ako najnovší adept svetu poskytol aj technologický dôkaz, ktorý by mal dosvedčiť jeho autorstvo; na stretnutí so zástupcami BBC použil šifrovacie kľúče, ktoré by mal poznať iba tvorca bitcoinu. Ide totiž o reťazce použité pri prvej transakcii z januára 2009.

Wrightovu identitu potvrdil aj hlavný vývojár bitcoinu Gavin Andersen, ktorý s autorom komunikoval ešte v roku 2010. Andersen sa s austrálskym podnikateľom stretol na základe mailovej komunikácie, po ktorej Wrightovi uveril. Osobné stretnutie ho podľa jeho vlastných slov ešte viac presvedčilo o tom, že naozaj ide o muža, ktorý sa dlhé roky skrýval pod pseudonymom Satoshi Nakamoto.

Wright chápe, že verejnosť je v súvislosti s jeho odhalením skeptická. Práve preto plánuje v nasledujúcich dňoch na svojej stránke zverejniť overiteľné dôkazy, ktoré podporia jeho tvrdenia. V rozhovoroch pre médiá však nechce pokračovať. Tvrdí, že sláva a publicita neboli jeho motiváciou.

O jeho skutočnej motivácii už špekulujú médiá po celom svete. Wright je od decembra v Londýne a po zverejnení dohadov o jeho vynáleze, ktoré už koncom minulého roka priniesol portál Wired, sa o neho začali zaujímať austrálske úrady. Podnikateľ vlastní viacero firiem, ktoré sú podľa bloggera Nika Cubrilovica podozrivé z daňových podvodov a pochybných transakcií.

Internetová komunita dosiaľ zverejnené dôkazy spochybňuje. International Business Times zverejnil informáciu, podľa ktorej je reťazec prvej transakcie, ktorým sa Wright snaží dokázať svoju pravdu, verejne dostupný na internete. Tento dôkaz spochybnil aj počítačový expert Dan Kaminsky, ktorý tvrdí, že identita tvorcu Bitcoinu je relevantná iba pre médiá, nie pre samotnú menu a jej používateľov.

Na druhej strane, Wright by v prípade, že je tým, za koho sa vydáva, mal ovládať takzvaný Genesis Block. Ten by zrejme definitívne potvrdil jeho identitu, no okrem toho má hodnotu v rozmedzí od 500-tisíc do troch miliónov mincí, čo predstavuje 2,2 milióna až jednu miliardu amerických dolárov. Jeho rozhodnutia by preto mohli výrazne ovplyvniť budúcnosť tejto digitálnej meny.

(RK)