Barack Obama znížil trest pre Chelsea Manningovú

Čoskoro bývalý americký prezident Barack Obama zmiernil trest za únik tajných informácií a ich následné predanie serveru WikiLeaks. Zakladateľ WikiLeaks tak môže dodržať svoje slovo a nechať sa vydať do Spojených štátov.

Prípad Chelsea Manningovej, sa začal v máji 2010. Manningová pred zmenou pohlavia ešte ako Bradley Manning pôsobila ako analytik americkej tajnej služby v Iraku. Chytili a obvinili ju na základe udania hackera Adriana Lamoa, ktorému dodávala informácie.

V roku 2013 bola odsúdená na 35 rokov, za to, že v rokoch 2009 až 2010 poskytla serveru WikiLeaks viac ako 700-tisíc tajných dokumentov patriacich americkému ministerstvu zahraničia a Pentagonu. Pôvodne jej hrozil aj trest smrti za vedomé napomáhanie nepriateľovi.

Podľa serveru WikiLeaks správy obsahovali dôkazy o porušovaní ľudských práv a medzinárodného práva americkou, irackou a afganskou armádou.

Manningová, ktorá podľa svôjho právnika trpí ťažkými depresiami, požiadala v novembri 2016 o skrátenie trestu, pričom sa dvakrát pokúsila o samovraždu. Americký prezident Barack Obama jej tri dni pred koncom svojho mandátu skrátil trest. Napokon si z 35 rokov odsedí len sedem. Na slobodu sa má dostať 17. mája 2017.

Zakladateľ Wikileaks, Julian Assange, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, omilostenie privítal. Na samotného Assangea je vydaný švédsky zatykač na základe obvinenia zo znásilnenia. V septrembri 2016 na sociálnej sieti uviedol, že ak prezident Obama omilostí Chelsea Manningovú, bude súhlasiť so svojím vydaním do Spojených štátov. A podľa statusu na sociálnej sieti Twitter to vyzerá tak, že o tejto možnosti naozaj uvažuje.

wiki

wiki2