Česko vydalo ruského hakera do USA

Spojené štáty sú s rozhodnutím veľmi spokojné, Rusko vydanie svojho občana ostro kritizuje a varuje pred zhoršením vzťahov s Českou republikou.

Údajného ruského hakera Jevgenija Nikulina vydala Česká republika do Spojených štátov. O svojho občana žiadalo aj Rusko, ale český minister spravodlivosti Robert Pelikán sa rozhodol vyhovieť Američanom.

USA Nikulina podozrievajú z nelegálneho získania prístupu k prihlasovacím údajom užívateľov sociálnych sietí LinkedIn (viac ako 100 miliónov e-mailov a hesiel), Formspring a cloudového úložiska Dropbox (ukradnutých bolo viac ako 60 miliónov hesiel). Pred súdom v San Franciscu svoju vinu poprel. Pojednávanie muselo byť odložené, pretože sa pokúsil utiecť.

Nikulina zadržali v Prahe v spolupráci s FBI ešte v roku 2016. Stalo sa tak len dva dni pred tým, ako Spojené štáty obvinili Rusko z krádeže a zverejnenia e-mailovej komunikácie Demokratickej strany USA a iných inštitúcií.

Minister Pelikán v rozhovore pre Český rozhlas povedal, že české tajné služby vyhodnotili Nikulinov pobyt v Česku ako bezpečnostné riziko. Existujú tiež dohady, že Nikulin mohol pracovať pre ruskú Internetovú výskumnú agentúru, čo je trollovacia farma blízka ruským spravodajským službám. Špekuluje sa aj o možnosti, že sa venoval špionáži.

USA rozhodnutie Českej republiky vydať Nikulina privítalo. Naopak, Rusko ho ostro kritizovalo. Vydanie do USA považuje za politicky motivovaný krok, ktorý môže viesť k poškodeniu vzájomných vzťahov. Proti bol aj český prezident Miloš Zeman. U ministra Pelikána viackrát loboval za vydanie Nikulina do Ruska. Nesúhlas s ministrovým rozhodnutím dal najavo aj počas návštevy Slovenska.

Haker v USA čelí obvineniam z nezákonného prístupu do počítačov, poškodenia zabezpečených počítačov, krádeže identity, nezákonného obchodovania a zo sprisahania. Hrozí mu viac ako 30 rokov väzenia a pokuta viac ako milión dolárov.

Moskva Nikulina požadovala na základe obvinení z krádeže 3 450 dolárov pomocou platobného portálu Webmoney. Malo k nej dôjsť ešte v roku 2009. Aj omnoho menšou závažnosťou tohto trestného činu argumentoval Pelikán, keď vysvetľoval, prečo dal prednosť americkej žiadosti.

Rusko aj USA za vydanie Nikulina intenzívne lobovalo. Krátko pred vydaním bol v Česku na návšteve hovorca Snemovne reprezentantov USA Paul Ryan. Vyjadril vtedy dôveru, že Nikulin bude vydaný práve do Spojených štátov. Počas svojej návštevy sa Ryan stretol aj s premiérom Andrejom Babišom, ktorý bol podobne ako Pelikán za vydanie Nikulina do USA.

(RB)