Chcete sa naučiť hackovať? Facebook vám to umožní

Platforma, ktorú vyvinul a pri hackerských súťažiach používal Facebook, je voľne dostupná. Dá sa v nej úplne legálne trénovať hackovanie.

Capture the Flag je pôvodne detská vonkajšia hra, kde majú dva tímy vlajku a cieľom je ukradnúť tú súperovu. Rovnako sa volá aj nová súťažná „hra“, kde si proti sebe zmerajú schopnosti tímy hackerov vo virtuálnom prostredí. Slúži ako tréning, pričom cieľom hry je ochrániť svoj server pred vonkajším útokom a zaútočiť na ostatné.

Súťaže Capture the Flag sa usporadúvajú na rôznych podujatiach zameraných na kyberbezpečnosť a na konferenciách ako je napríklad Def Con, čo je najväčšia a najstaršia konferencia zameraná na hackovanie.

Vybudovanie podobných virtuálnych nástrojov je časovo a technicky veľmi náročné, preto Facebook vyvinul vlastný, ktorý sa stará o vytvorenie všetkého potrebného na prevádzku takéhoto prostredia vrátanie hernej mapy, registrácie tímov a počítania skóre. Svoj systém používal od roku 2013 pri rôznych školských súťažiach po svete.

Teraz toto prostredie sprístupnil zadarmo pre všetkých. Každému tak umožňuje vyskúšať si a trénovať základné, ako aj pokročilé techniky ochrany počítačov a sietí. Hra sa vďaka tomu stáva zaujímavejším spôsobom na prípravu a testovanie ochrany sietí aj pre mladých.

Ak by ste si chceli vyskúšať hackovať aj vy, všetko potrebné nájdete tu.

(EN)