CIA pripravuje odvetu za ruské útoky

Americká televízia údajne získala infomácie o plánovanom kybernetickom útoku na Rusko. Má byť odpoveďou na ruské pokusy o ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb.

Televízna stanica NBC tvrdí, že CIA dostala za úlohu vypracovať plány na rozsiahlu “kybernetickú operáciu”, ktorá má byť odvetou za nedávne ruské útoky. Odvoláva sa pri tom na niekoľko bývalých i súčasných členov tajnej služby.

Presný rozsah a spôsob, akým budú útoky vykonané a na čo sa zamerajú, nie sú známe. CIA sa však už na operáciu pripravila. Vypracovala niekoľko možných plánov a vybrala potenciálne ciele, ktoré následne predstavili prezidentovi Barackovi Obamovi. Práve on bude mať konečné slovo pri rozhodovaní o ďalšom postupe. Podľa zdrojov NBC už agentúra zhromaždila veľké množstvo dokumentov, ktoré majú odhaliť praktiky ruského prezidenta.

Informácie už potvrdil i viceprezident Joe Biden počas rozhovoru pre NBC. Povedal v ňom, že „vysielame odkaz“ a dodal, že „bude to v čase, ktorý si vyberieme, a za okolností, ktoré budú mať najväčšie dôsledky“. Viacero popredných politikov podporuje odvetné opatrenia. V tomto duchu sa vyjadril napríklad spolukandidát Hillary Clintonovej, Tim Kaine, podľa ktorého tieto útoky “musia mať následky… inak iba podporia ďalšie útoky”.

K informáciám o pripravovaných protiútokoch sa vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin. Podľa neho potvrdzujú, že USA využívajú kybernetické útoky na dosiahnutie politických cieľov. Tvrdí, že odchádzajúca administratíva vytiahla “ruskú kartu”, aby zakryla svoje zlyhania, ako sú obrovský štátny dlh či neefektívne pôsobenie na Blízkom východe.

Napätie medzi oboma krajinami v posledných mesiacoch narastá. Spojené štáty oficiálne obvinili Rusko z kybernetických útokov, ktorým v posledných mesiacoch čelili. Zároveň silnejú obavy z kybernetických útokov, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky amerických prezidentských volieb.

(MK)