Medzi cieľmi CIA boli aj ESET, Avast či Apple

Slovenská antivírusová firma tvrdí, že chybu zverejnenú Wikileaks odstránila už pred niekoľkými rokmi.

Na verejnosť preniklo vyše osemtisíc utajovaných dokumentov Americkej CIA. Kyberzločinci by sa vďaka nim mohli dostať k nástrojom, ktoré americká tajná služba používa proti svojim cieľom. Medzi zverejnenými informáciami sú totiž aj hackerské nástroje, ktoré CIA používala.

WikiLeaks tvrdia, že zatiaľ zverejnili necelé percento informácií zo všetkých odcudzených dokumentov. Ďalšie zverejnenie utajovaných informácií je tak len otázkou času. Zdá sa však, že technologické spoločnosti budú mať pred širšou verejnosťou prednosť.

Od okamihu, keď na verejnosť prenikli prvé správy o citlivom úniku informácií, sa začalo hovoriť o potrebe bližšej spolupráce technologických firiem na urýchlenej oprave všetkých zverejnených nedostatkov. Je nevyhnutné, aby ich odstránili skôr, ako ich budú môcť plne využiť kyberkriminálnici. Spomína sa aj potrebe ďalších informácií o donedávna utajovaných aktivitách CIA (Ústredná spravodajská služba Spojených štátov amerických).

Viceprezident českej spoločnosti Avast Software, ktorá patrí medzi najznámejších poskytovateľov antivírusov vo svete, vyzval tvorcov softvérov pre mobilné zariadenia Apple (AAPL.O) a Google (GOOGL.O), aby poskytli bezpečnostným firmám prístup k ich zariadeniam. Mohli by tak pomôcť s odstránením množstva nedostatkov. Takýto prístup by antivírusovým spoločnostiam umožnil účinnejšie odhaľovať prebiehajúce kyberútoky na mobilné zariadenia.

Český Avast sa pritom sám ocitol na zozname spoločností, ktoré sa podľa dokumentov Wikileaks stali cieľmi americkej výzvednej služby.

Na rovnakom zozname sa ocitla aj spoločnosť ESET. Jej hovorkyňa Zuzana Hošalová nám potvrdila, že “chyby spomínané v uniknutých dokumentoch, odstránila spoločnosť ESET zo svojich riešení pred niekoľkými rokmi”.  To, že väčšinu bezpečnostných dier už odstránila, tvrdí aj Apple.

Napriek tomu má súbor utajovaných informácií označený Vault 7 reálny potenciál predčiť prípad Edwarda Snowdena. Nielen v objeme, ale aj v potencionálnom vplyve na spoločnosť. Zdrojové kódy k hackerskej výbave CIA v rukách zločincov môžu ohroziť množstvo používateľov internetu.

Bez ďalších informácií je možnosť aktívne sa možným rizikám brániť obmedzená. Technické spoločnosti tak prirodzene zostávajú v pozore, kedy dôjde k zverejneniu ďalšieho dielu série.

A možno sa ho dočkajú omnoho skôr ako verejnosť. Julian Assange vo štvrtok oznámil, že má v pláne poskytnúť spoločnostiam exkluzívny prístup nástrojom CIA, ktoré sa Wikileaks podarilo získať. Mohli by tak všetky diery opraviť ešte skôr, ako by sa k nim dostali kriminálnici.

Tento návrh však dostáva technologické firmy do nepríjemnej situácie. Majú prikývnuť a stratiť dôveru americkej vlády, alebo odmietnuť a čakať na spoluprácu s vládnymi inštitúciami a vystaviť sa potenciálnemu nebezpečenstvu útoku?

(PP)