Čína ešte viac obmedzí slobodu na internete, schválila nové zákony

Obavy z novej legislatívy nemajú len aktivisti, ale aj zahraničné spoločnosti pôsobiace v krajine.

Čína je známa tým, že obmedzuje svojich občanov v používaní niektorých internetových služieb. Tieto pravidlá však doteraz neboli ukotvené v zákonoch. Sformalizuje ich nová legislatíva pre kybernetickú bezpečnosť, ktorá pokrýva veľké množstvo aktivít.

Návrh nového zákona už schválila čínska vláda. Trestu sa podľa neho dočká každý, kto sa pokúsi zvrhnúť socialistický systém či vytvárať a rozširovať nepravdivý obsah, ktorý by narušil ekonomický poriadok. Trestné budú aj podpora terorizmu a extrémizmu. Zakázaná bude i podpora separatizmu či ohrozovanie jednoty národa. To sa dotkne najmä aktivistov. Zákon sa sa totiž bude zameriavať aj na vytváranie „komunikačných skupín a webstránok“, ktoré by rozširovali nepovolené praktiky, či informácie spájané so zločineckými aktivitami. Keďže v Číne sú mimo zákon postavené často i nenásilné protesty či protivládne články, takáto regulácia ešte viac sprísni cenzúru.

Čínska štátna rada bude môcť v prípade ohrozenia verejnej bezpečnosti získať kontrolu nad sieťovou komunikáciou. V praxi to znamená, že vláda bude môcť ľubovoľne vypojiť niektoré siete z prevádzky. Zákon okrem toho obmedzí anonymitu na internete. Prevádzkovatelia sietí budú po novom musieť žiadať od ľudí ich reálne mená a osobné údaje, ak chcú používať chatovacie aplikácie.

Operátori budú musieť ohlasovať všetky kybernetické incidenty a poskytovať „technickú podporu“ bezpečnostným zložkám pri vyšetrovaní. Takéto opatrenie môže v praxi znamenať veľké zjednodušenie sledovania, ktoré doteraz prebiehalo mimo tejto legislatívy. Prevádzkovatelia totiž už budú musieť akceptovať vládny dohľad a minimálne šesť mesiacov archivovať všetky záznamy zo siete.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch okrem iného upozorňuje, že telekomunikační operátori síce po novom musia upozorniť používateľov, ak sa stali terčom útoku, ale zákon neposkytuje absolútne žiadnu ochranu súkromia v prípade vládneho monitorovania a vyšetrovania.

Cieľom kybernetickej legislatívy by podľa Human Rights Watch mala byť ochrana slobody vyjadrovania, súkromia a iných ľudských práv, ako aj zvýšenie bezpečnosti počítačových sietí. Naopak v Číne sa sprísňujú reštrikcie a dáva sa dôraz na zaistenie národnej suverenity v kyberpriestore.

Human Rights Watch však nie je jediným kritikom. Nový zákon znepokojil aj zahraničné firmy, ktoré v Číne pôsobia. Keďže sa rozšírenia dočkal i zoznam kritickej infraštruktúry, bude zahŕňať mnoho technologických firiem. Každá súčasť tejto infraštruktúry musí podliehať bezpečnostným kontrolám, ktoré prehodnotia, či sú kyberbezpečnostné opatrenia dostačujúce. Spoločnosti sa obávajú, že pri kontrolách budú ohrozené ich obchodné tajomstvá, ako sú napríklad zdrojové kódy aplikácií.

Ich obavy sú do veľkej miery opodstatnené, keďže Čína nepatrí medzi krajiny, ktoré prehnane dbajú na dodržiavanie patentov.

(MK)