Čína je pripravená na kybernetický dialóg s USA

Počas návštevy USA vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching, že je pripravený na štátnickej úrovni začať kybernetický dialóg s Spojenými štátmi.

Ak by naozaj došlo k uskutočneniu rokovaní, bolo by to prvé oficiálne rokovanie kybernetickej čínsko-americkej pracovnej skupiny od mája 2014. Čína vtedy opustila prebiehajúce spoločné rokovania po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich členov čínskej armády z hackovania USA. Kybernetické útoky medzi Čínou a Spojenými štátmi prebiehajú v podstate nepretržite – sledovať ich je možné napríklad na nasledujúcej mape.

V ostatných mesiacoch sa vzťahy medzi USA a Čínou normalizovali. Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť v apríli tohto roku naznačilo, že spolupracuje so svojím čínskym náprotivkom na znovuobnovení kybernetických rokovaní. Cieľom rokovaní je vytvoriť pokusný rámec spoločnej dohody, ktorá by definovala pravidlá kybernetickej vojny. Podľa tejto dohody by žiadna krajina nesmela v čase mieru iniciovať kybernetické útoky na kritickú infraštruktúru iného štátu.

Ďalšia línia vzájomných rokovaní sa môže zaoberať aj kybernetickými zmluvami, ktoré v poslednom čase podpísali Spojené štáty spolu so svojimi spojencami, a ktoré sa zaoberajú vzájomnou výmenou dát kybernetických hrozieb.

Predstavitelia Bieleho domu uviedli, že očakávajú spoluprácu čínskych kolegov počas ich tohtotýždňovej pracovnej návštevy na ustanovovaní kybernetických noriem. Značné napätie v čínsko-amerických vzťahoch však stále trvá, predovšetkým po odhalení úniku dát a odtlačkov prstov zamestnancov amerického Úradu personálneho riadenia, z ktorého sú obviňovaní práve čínski hackeri.

Biely dom je aj pod tlakom súkromného sektora, ktorý má obavy z nedostatočnej právnej a regulačnej transparentnosti, diskriminačnej kybernetickej a technologickej politiky a z nedôslednej ochrany duševného vlastníctva. Čínsky prezident Si však odmieta, že by Čína vykonávala obchodnú špionáž.

Čínska delegácia v utorok začala šesťdňové pracovné turné po Spojených štátoch. Prezident Si sa vo štvrtok stretne so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom na spoločnej večeri v Bielom dome, po ktorej nasleduje piatková oficiálna návšteva.

(AS)