Ďalšie voľby budú v roku 2020, už teraz ich ovplyvňujú dezinformátori

Ďalšie voľby budú v roku 2020, už teraz ich ovplyvňujú dezinformátori

Hlavným cieľom dezinformačnej kampane pred ďalšími prezidentskými voľbami sú demokratickí kandidáti na prezidenta USA. Zistenia z Twitteru a iných sociálnych sietí ukazujú, že dezinformácie sa sústreďujú na poškodenie prezidentských kandidátov Demokratickej strany Kamaly Harrisovej, Elizabeth Warrenovej, Bernieho Sandersa a Beto O’Rourka.

Kampaň má podobu takzvaných memečiek, heštegov a článkov, ktorých cieľom je zdiskreditovať kandidátov. Podľa dostupných informácii sú dnešné útoky proti kandidátom agresívnejšie, ako boli pred voľbami v roku 2016.

Ako uvádza jeden zo zakladateľov Guardians (organizácia podporujúca prodemokratických kandidátov a bojujúca proti dezinformáciám) Bertt Horvath, prezidentské voľby v roku 2020, sa stanú “ďalším bojovým priestorom, ktorý rozdelí Američanov”.

Analýzy Guardians odhalili 200 twitterových účtov, ktoré za uplynulý mesiac rozprúdili agresivne útoky voči demokratickým kandidátom. Od začiatku roka  bolo zverejnených 6,8 milióna dezinformačných zmienok. Analytici sa domnievajú, že existujú ďalšie účty, ktoré zatiaľ neidentifikovali.

Spoločnosť Guardians potvrdila, že veľká časť z týchto účtov aktívne pôsobí už od roku 2018. Nasvedčuje tomu aj útok na senátorku Kamalu Harrisovú. Útočníci na Twitteri zverejnili rasistické a sexistické príspevky o jej predchádzajúcom vzťahu s bývalým primátorom San Francisca. Spolu mali až 8,5 milióna zhliadnutí.

Ďalší prípad sa týka člena snemovne reprezentatov a kandidát na prezidenta Beto O´Rourka, ktorý mal údajne v 90. rokoch rasistické prejavy. Informáciu na Twiteri šíril profil vytvorený v roku 2018, videlo ju 2,3 milióna používateľov.  

Nie je jasné, kto za týmito správami je. Nemajú totiž charakteristické znaky útokov, ktoré ovplyvnili predchádzajúce voľby. Majú však rovnaký cieľ, a to poškodiť kandidátov Demokratickej strany.

(DK)