FBI sa nedarí rozšifrovať heslo telefónu strelca zo San Bernardina

Federálni vyšetrovatelia tvrdia, že je ohrozená bezpečnosť Spojených štátov. Výkonný riaditeľ Applu, kritizuje súd, ktorý firme nariadil pomôcť FBI. Obáva sa o bezpečnosť bežných používateľov.

Riaditeľ FBI James Comey pred Bezpečnostným výborom Senátu označil decembrovú streľbu v kalifornskom San Bernardine, pri ktorej zomrelo 14 ľudí, za ukážkový príklad, keď šifrovanie zariadenia bráni vyšetrovaniu. Comey prezradil, že vyšetrovateľom sa ešte nepodarilo dostať do telefónu jedného z útočníkov. „Sú to už dva mesiace. Stále na tom pracujeme,“ povedal.

Kalifornský sudca Sheri Pym následne nariadil spoločnosti Apple poskytnúť vyšetrovateľom FBI primeranú technickú asistenciu, aby mohli zrušiť samodeštrukčný mechanizmus v telefónoch iPhone. Ten po desiatich neúspešných pokusoch o zadanie hesla automaticky zmaže všetky dáta v telefóne.

Tim Cook, výkonný riaditeľ spoločnosti Apple, v priebehu niekoľkých hodín zareagoval na žiadosť súdu otvoreným listom. V ňom napísal, že vláda Spojených štátov amerických žiada jeho spoločnosť o vytvorenie nového „backdooru“ pre iPhony, čo by predstavovalo bezpečnostnú hrozbu prípadného zneužitia aj pre bežného užívateľa. Odmieta tak vytvoriť precedens pre akúkoľvek ďalšiu americkú spoločnosť, ktorá by bola nútená vystaviť svojich zákazníkov vysokému riziku útoku a vyhovieť tak požiadavke súdu.

FBI spolu s ostatnými federálnymi úradmi už dlhodobo varujú pred silným šifrovaním, ktoré podľa nich predstavuje problém pre národnú bezpečnosť a presadzovanie práva. Experti a právnici zas poukazujú na fakt, že poskytnutie takzvaného „backdoor“ prístupu štátnym orgánom by mohlo vystaviť dáta užívateľov rizikám a ohroziť tak celkovú bezpečnosť internetu.

Celosvetová diskusia o potrebe štátneho dohľadu nad šifrovaním a jeho štandardizáciou sa rozprúdila po útokoch na parížsku redakciu Charlie Hebdo. Do pozornosti sa dostal hlavne spôsob šifrovania end-to-end. Umožňuje posielať šifrované správy, ktoré server, prostredníctvom ktorého účastníci komunikujú, nerozšifruje. Rozšírenie tohto spôsobu komunikácie spôsobilo, že štátne inštitúcie požadujú od vývojárskych spoločností používanie „backdooru“, pomocou ktorého dokážu tieto dáta rozšifrovať.

Niektoré európske krajiny uvažujú napríklad o tom, že by súkromné spoločnosti uchovávali čitateľné užívateľské dáta a na vyžiadanie ich poskytli štátnym orgánom. Rusko, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty presadzovali nariadenie, ktoré by poskytovateľov služieb zaviazalo zadržiavať a dešifrovať tieto šifrované dáta. Vývojárske spoločnosti sa však podobným návrhom bránia, pretože by ich prijatie dostalo do konfliktu so zákonmi na ochranu osobnej slobody a osobných údajov.

Strelec Syed Farook a jeho žena Tashfeen Malik v decembri usmrtili 14 ľudí.

(AS)