FBI sa podarilo odomknúť iPhone teroristu zo San Bernardina

Americkí vyšetrovatelia už pomoc od Applu nepotrebujú a ich spor s výrobcom zašifrovaného telefónu neskončí na súde.

O prípade šifrovaného iPhonu, ktorý patril útočníkovi zo San Bernardina zodpovednému za 14 obetí, sme informovali už pred niekoľkými týždňami. Firma Apple vtedy odmietla požiadavku FBI, aby zariadenie sprístupnila a prípad sa dostal až na súd. Ak by technologický gigant súdny spor prehral, takýto precedens mohol ohroziť bezpečnosť telefónov. To sa však nestane, aspoň nie hneď.

FBI sa totiž podarilo s pomocou dosiaľ neznámej tretej strany telefón rozšifrovať. Spomína sa  izraelská spoločnosť Cellebrite, ktorá by tak našla spôsob ako prelomiť ochranu iPhonu 5C. Napriek tomu, že spoločnosť už v minulosti spolupracovala s FBI, jej zapojenie nebolo oficiálne potvrdené. Vyšetrovatelia taktiež odmietli odpovedať na otázky, či je možné použiť tento postup aj na ostatné iPhony a či o ňom bude informovať spoločnosť Apple.

Po prelomení šifrovania telefónu americká vláda prípad zo súdu stiahla. Problém s odomykaním takýchto zariadení však zostáva nevyriešený a je iba otázkou času, kedy sa objaví znova. S ohľadom na trend zvyšovania zabezpečovania sa bude polícia čoraz častejšie stretávať so šifrovanými zariadeniami. Ak ich nedokážu prelomiť vyšetrovatelia, budú sa o to snažiť priamo u výrobcu. A nemusí sa týkať iba Applu, ale ktoréhokoľvek výrobcu telefónov, ktorý do svojich zariadení vkladá šifrovacie prvky.  

Splnenie požiadavky FBI na vytvorenie backdooru do iPhonov by znamenalo nebezpečný precedens. Okrem toho, že by vyšetrovatelia získali prístup do všetkých zariadení od Applu, polícia by mohla požiadať ktoréhokoľvek výrobcu, aby na základe tohto rozhodnutia spravil to isté, čím by sa vo všeobecnosti významne znížilo zabezpečenie telefónov.

Ako problematické sa ukazujú i telefóny s predplatenou kartou.Americký Kongres dostal na posúdenie nový návrh, ktorého schválenie by prinútilo operátorov aby zbierali informácie o svojich zákazníkoch. Kupujúci by tak musel uviesť svoje meno, dátum narodenia, adresu a identifikačné číslo. Takýto postup by podkopal samotnú podstatu anonymných telefónov.

Podľa poslankyne Jackie Speierovej, ktorá návrh predložila, predstavujú tieto telefóny jedno z najväčších bezpečnostných rizík. Obmedzujú totiž schopnosť polície sledovať ľudí podozrivých z trestných činov, ako sú napríklad predaj drog či terorizmus.

(MK)