FBI získala nové právomoci. Počítače a telefóny bude sledovať ľahšie

Americký úrad pre vyšetrovanie dostal novú právomoc. Na základe jedného súdneho príkazu bude môcť hackovať akékoľvek zariadenia po celých Spojených štátoch.

V americkom Senáte zlyhal posledný pokus o zablokovanie rozšírenia právomocí, ktoré umožnia FBI preniknúť do cudzích počítačových sietí. Podľa kritikov je ohrozené právo na súkromie nevinných Američanov. Obávajú sa aj možného zneužitia budúcou vládou Donalda Trumpa. Zmena však zároveň môže priniesť zefektívnenie boja proti kyberkriminalite.

Demokratický senátor za štát Oregon Ron Wyden sa trikrát pokúsil navrhnúť odloženie tejto zmeny. Schválené zmeny považuje za “jednu z najväčších chýb v politike sledovania za posledné roky”. Americká vláda podľa neho získala možnosť bezprecedentne preniknúť do súkromných telefónov, počítačov a iných zariadení amerických občanov. Upozornil, že Trumpova administratíva „získa právo na politicky motivované hackerské zásahy, tak ako to robia Rusi“.

Nové právomoci FBI umožnia prístup do prakticky akéhokoľvek počítača, dokonca aj v zahraničí. Na jeho sledovanie bude stačiť jeden súdny príkaz od jediného sudcu. To umožní americkým úradom hackovať plošne aj mimo pôsobnosti sudcu, ktorý príkaz vydal. Taktiež sa hovorí o porušení štvrtého ústavného dodatku, kde sa píše, že úrady nemôžu svojvoľne prehľadávať miesta, ktoré neboli presne určené. Úrad pre vyšetrovanie tak môže vo výsledku porušovať aj medzinárodné právo hackovaním zariadení v iných krajinách.

Americké súdy budú môcť vydať takéto povolenie v prípade, keď sa podozrivý bude snažiť skrývať svoju identitu pomocou nástrojov, ako je napríklad sieť TOR. O podobných prípadoch sme už informovali. Okrem identifikovania anonymných užívateľov sa americké úrady budú môcť zameriavať aj na siete, ktoré sú napadnuté hackermi alebo počítačovými vírusmi. Súdy doteraz mohli podobné povolenia vydávať len v oblasti svojej jurisdikcie, ktorá vo väčšine prípadov zahŕňala len pár okrskov. Po novom už takéto obmedzenie nebudú mať.

Kedže odteraz bude stačiť súhlas jedného sudcu na sledovanie po celom území USA, je pravdepodobné, že sa nezopakuje situácia, keď súdy odmietali dôkazy získané FBI, ktorá už v minulosti hackovala tisícky počítačov v desiatkach krajín.

Štátna tajomníčka amerického ministerstva spravodlivosti Leslie Caldwellová tvrdí, že pozitíva prevažujú nad potenciálnymi rizikami. Možnosť jednoduchšieho sledovania podľa nej ospravedlňuje hrozba trestných činov, ktoré ohrozujú štátnu bezpečnosť, bezpečnosť a súkromie Američanov. Ako príklad spomenula “pedofilov, ktorí otvorene diskutujú o svojich plánoch a sexuálnych útokoch na deti“.

Mimovládna organizácia Electronic Frontier Foundation tvrdí, že ešte stále existuje možnosť prijaté zmeny v Kongrese zvrátiť. Pravdepodobnosť je však veľmi malá.

(FB)