Google nefungoval, hackeri za to nemôžu

Internetový vyhľadávač Google a jeho služby Gmail, YouTube či Google Play 22. novembra nefungovali. Výpado postihol najmä Slovensko a Českú republiku, ale problémy sa čiastočne prejavili aj okolitých krajinách.

V utorok približne o pol ôsmej večer stredoeurópskeho času sa na sociálnych sieťach začala šíriť správa, že Google a jeho služby sú nedostupné. Server downdetector.com, ktorý sa zaoberá monitoringom nedostupných služieb, uviedol, že problémy sú na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Rakúsku. Čiastočne zasiahli aj Poľsko, Nemecko, Slovinsko a Chorvátsko. Takýto masívny výpadok služieb postihol internetový gigant pravdepodobne prvý raz v histórii.

V Česku sa niektorí poskytovatelia internetu rozhodli prevádzku dočasne presunúť na zahraničné servery. Podľa Zdeňka Cendra, zakladateľa spoločnosti CDN77.com, ktorá sa spravuje siete pre dorućovanie obsahu (content delivery network), sa okolo 21:30 podarilo odstrániť problémy takmer všetkým poskytovateľom internetu v Českej republike.

Chronológia výpadku:

  • 19:30 – objavujú sa prvé správy o nedostupnosti služieb,
  • 20:08 – Zdeněk Cendra tweetuje, že “Google nebeží len pre chybu v routovaní v sieti Google”,
  • 20:32 – české O2 ručne opravilo pripojenie na Google, pripojilo sa na zahraničie,
  • 21:06 – podobným spôsobom sprístupnilo služby UPC,
  • 21:26 – pripojenie obnovil provider T-Mobile ČR,
  • 21:31 – Network support z Google potvrdil problémy s routingom na strane Google.

Cendra priniesol aj pomerne komplexnú mapu ukazujúcu nedostupnosť služieb v Česku, respektíve na Slovensku. Technické problémy však podľa neho počas prvej hodiny výpadku zapríčinili, že len v Česku zmizlo približne 500 až 600 Gbps obsahu, ku ktorému sa užívatelia následkom výpadku nedostali.

Podobný osud zastihol aj Slovensko, ktoré zažilo prepad dostupnosti služieb Google až o 10 percent. Mnohí užívatelia sa domnievali, že ide o výpadky na strane poskytovateľov internetových služieb. S množiacimi sa správami o nedostupnosti sa však potvrdilo, že problém mal samotný Google.

Hovorkyňa Google pre Českú republiku následne pre iDnes.cz uviedla, že problémy boli technického charakteru. V prípade Slovenska Google informoval o výpadku prostredníctvom komentára na sociálnej sieti o 21:00. Na Facebookovom profile Google Slovensko sa objavil komentár, že spoločnosť „usilovne pracuje na odstránení technických komplikácií a ospravedlňuje sa za prípadné komplikácie“. Firma o vyriešení problémov informovala o pol hodinu neskôr.

Vzhľadom na rozsah a dĺžku výpadku sa objavili špekulácie o možnom útoku. Tie sa však zatiaľ nepotvrdili a Google doposiaľ neposkytol oficiálne vyjadrenie neposkytol. K údajnému útoku sa prihlásila hackerská skupina Phantom Squad, ktorá sa v posledných mesiacoch hlási k útokom na rozličné služby (či už je to PlayStation Network od spoločnosti SONY alebo populárna videoherná platforma Steam). Keďže tieto informácie nie sú potvrdené, môže ísť o pokus prisvojiť si technický výpadok ako vlastný hackerský „úspech“.

phantom-squad

(FB)