Hacker útočil na na šéfov FBI a CIA, dostal päť rokov za mrežami

Člen skupiny Crackas With Attitude, ktorá je zodpovedná za útoky proti predstaviteľom amerických spravodajských služieb z roku 2015, dostal trest. Súd vo Virgínii ho poslal do väzenia.

Americké úrady zadržali Justina Livermana, 25-ročného muža zo Severnej Karolíny, ktorý mal na internete prezývku D3F4ULT, ešte minulý rok spolu s ďalším členom hackerskej skupiny. Táto dvojica sa medzi októbrom 2015 a februárom 2016 nabúrala do niekoľkých štátnych inštitúcií.

Livermana obvinili v januári tohto roku a pôvodne mu hrozilo šesť rokov väzenia. Stíhali ho za sprisahanie proti vláde Spojených štátov. Nakoniec ho odsúdili na päť rokov a pokutu 145-tisíc dolárov.

Podľa súdu mal Liverman “začiatkom novembra 2015 zastrašovať a obťažovať úradníkov Spojených štátov vrátane ich rodín tým, že získal neoprávnený prístup k onlinovým účtom obetí”. Na internete následne zverejnil dokumenty a osobné údaje obetí, ktoré ukradol z ich účtov. Niektorým sa aj telefonicky vyhrážal.

Crackas With Attitude sa zamerali na viac ako desať vysokopostavených predstaviteľov vlády USA a spôsobili im škody za vyše 1,5 milióna dolárov. Medzi najznámejšie obete patrili: riaditeľ CIA John Brennan;  riaditeľ americkej spravodajskej služby James Clapper či zástupca riaditeľa FBI Mark Giuliano. Ani jeden z nich už nie je vo funkcii.

Hackeri neohrozili len najvyššie vysokopostavených úradníkov, ale aj vyše 31-tisíc zamestnancov v rôznych agentúrach či úradoch tým, že na internete zverejnili citlivé údaje. Išlo o takmer 20-tisíc agentov FBI, deväťtisíc agentov z Úradu pre vnútornú bezpečnosť a niektorých zamestnancov americkej justície.

Podľa federálnych úradov hackeri použili metódu sociálneho inžinierstva, aby oklamali svoje obete a získali prístup k ich emailovým účtom a citlivým údajom. Na čele skupiny stojí len 17-ročný Brit známy pod prezývkou CRACKA. Toho stíhajú úrady vo Veľkej Británii. Podľa portálu HackerNews by mal byť za útoky zodpovedný hlavne on.

(FB)