Hacker vytvoril kópiu dúhovky Angely Merkelovej

Ak ste si doposiaľ mysleli, že biometrické údaje sa nedajú obísť, ste na omyle. Nemecký hacker Jan Krissler známy ako Starbug dokazuje, že ani biometrická autentifikácia nie je úplne bezpečná. Na odomknutie vášho telefónu mu stačí iba jedna selfie.

Odomknúť telefón pomocou rozpoznania tváre je dnes už bežný spôsob zabezpečenia. Lenže spoľahlivosť tohto zabezpečenia nemecký hacker Starbug značne spochybnil. Pomocou fotografií s vysokým rozlíšením (bilbordy, časopisy) dokáže takéto zabezpečenie poľahky obísť.

Predviedol to na samotnej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Pomocou fotiek z konferencie dokázal zreplikovať jej dúhovku, ktorá môže byť následne vo forme šošovky vytlačená pomocou 3D tlačiarne. Takto vytvorená šošovka sa dá použiť na prekročenie biometrickej autentifikácie.

Nie je to prvý takýto počin tohto známeho hackera. V minulosti dokázal nájsť spôsob na prekročenie Apple Touch ID senzora, ktorý sníma odtlačky prstov. Aj falošný model odtlačku prsta vytvoril pomocou fotografií z diaľky, ktoré zaznamenala obyčajná digitálna zrkadlovka s objektívom s dlhým ohniskom. V tomto prípade Krissler vytvoril softvér Verifinger, ktorého funkčnosť na vlastnej koži okúsila nemecká ministerka obrany Ursula Von Der Leyen, ktorej odtlačok okopíroval.

Hacker tvrdí, že dokáže „za dve hodiny oklamať každý snímač odtlačkov“. Spochybnil tiež kvalitu súčasných biometrických technológií, no stále verí, že „biometrické metódy sú budúcnosťou autentifikácie“. Na prekonanie overenia totožnosti pomocou rozpoznania tváre mu stačí fotografia tváre. Jan Krissler si dokáže pomocou špeciálnej masky poradiť aj so zvýšeným zabezpečením, ktoré rozoznáva mimiku tváre.

 (MK)