Hackeri napadli nemocnicu v Los Angeles a žiadali výkupné

Neznámi útočníci zablokovali počítačové systémy, nemocnica preto musela presunúť časť pacientov aj vyšetrení. Zločinci za odblokovanie požadovali bitcoiny v hodnote 3,6 milióna dolárov.

Okrem priamych hackerských útokov, ktorých cieľom je získať citlivé informácie, poznáme aj softvér, ktorého úlohou je zabrániť napadnutej osobe v prístupe ku svojím dátam a následne od nej žiadať peniaze. Práve tento druh, ktorý je od roku 2014 na výraznom vzostupe, nazývame ransomware. Podobné útoky sa nezameriavajú len na jednotlivcov, ale ich cieľom sa čoraz častejšie stáva aj korporátny sektor. Dôvod je vcelku prozaický a sú ním, samozrejme, peniaze, pretože firmy sú schopné za svoje dáta zaplatiť oveľa viac ako domácnosti. Zablokovanie počítačových systémov nemocnice sa však dá považovať za novinku, ktorá o budúcnosti predstavuje nebezpečný precedens.

Posledný takýto prípad sa odohral pred niekoľkými dňami v Los Angeles. Vedenie Hollywoodskej presbytariánskej nemocnice si uvedomilo, že má problém a vyhlásilo stav núdze. Napriek tomu, že údajne nebola narušená starostlivosť o pacientov, niektorých z nich previezli do iných nemocníc. Okrem administratívy útok zasiahol aj systémy kontrolujúce laboratórne a diagnostické prístroje, preto aj niektoré vyšetrenia museli  presunúť na iné miesta. Pre nemocnicu však predstavoval a stále predstavuje najväčší problém práve výpadok administratívnych systémov, pretože stratila prístup k údajom pacientov, k ich dokumentácii, receptom atď. Ako uvádza The Hill, na základe amerických zákonov je možné udeliť nemocnici pokutu, pretože  dostatočne nezabezpečila dáta svojich pacientov.

Zatiaľ nie je známe, či nemocnica nakoniec zaplatila, alebo nie. Jej predstavitelia tvrdia, že spolupracujú s federálnymi orgánmi na vypátraní útočníkov. Práve od toho, či sa to podarí, závisí, či sa z tohto útoku stane nebezpečný precedens, alebo odstrašujúci príklad spolupráce súkromného sektora a federálnych orgánov, ktorý zločincov odradí od podobných pokusov.

(JF)