Hackeri napadli platobný systém amerického reštauračného reťazca

Malvér nainštalovaný priamo do pokladní v reštauráciách získal informácie o 355-tisíc kreditných kartách.

Známy reťazec Arby´s má viac ako tritisíc reštaurácií po celých Spojených štátoch. Zdá sa, že príde o časť svojich zákazníkov. Reťazec totiž na požiadanie FBI neinformoval verejnosť o krádeži údajov o kreditných kartách v stovkách prevádzok, hoci sa o prvých únikoch dozvedel už v januári.

Útok nakoniec odhalila firma PSCU, čo je najväčšia banková organizácia v USA, ktorá zastrešuje viac ako 800 kreditných združení. Zmluvné banky informovala o veľkom množstve napadnutých kariet Visa a MasterCard. Podľa PSCU ich bolo vyše 355-tisíc.

Vyšetrovaním sa zistilo, že páchatelia na útok zneužili pokladne v jednotlivých reštauráciách. Malvér nainštalovali priamo do nich, vďaka čomu získali informácie o každej karte, ktorou v napadnutej pokladni zákazníci platili.

Reťazec odmietol informovať, ako dlho malvér útočil. PSCU sa domnieva, že útočníci mali voľný prístup do systému pravdepodobne od 25. októbra 2016 do 19. januára tohto roku.

Arby´s nie je prvý reťazec, ktorý sa stal obeťou takéhoto útoku. V januári minulého roku bola v podobných ťažkostiach aj spoločnosť Wendy´s. Ani ona o útoku neinformovala. Malvér v priebehu niekoľkých mesiacov úplne odstránila. Podobnému útoku v minulom roku čelila aj Cici´s Pizza.

(MR)