Hakeri sa mohli zmocniť údajov z viac ako 800-tisíc platobných kariet

Cestovateľský portál Orbitz varuje, že adresy, telefónne čísla a bankové údaje jeho klientov mohli ukradnúť hakeri.

Internetová cestovná agentúra Orbitz oznámila, že 1. marca 2018 našla dôkazy o možnom úniku informácií z vyše 880-tisíc platobných kariet. Prístup k týmto údajom mohli útočníci získať približne medzi októbrom a decembrom 2017. Zneužité dáta boli uložené na staršej verzii webu, ktorá sa však stále používa. Ohrozené sú dáta klientov uložené medzi 1. januárom 2016 a 22. júnom 2016. Je však možné, že hakeri získali prístup aj k dátam odovzdaným partnerskej platforme v čase od januára 2016 do decembra 2017.

Novšia verzia webu orbitz.com údajne zasiahnutá nebola.

Cestovateľský portál Orbitz vlastní spoločnosť Expedia. Varuje, že medzi sprístupnenými osobnými údajmi môžu byť celé meno, pohlavie, údaje o platobnej karte, dátum narodenia, telefónne číslo, e-mailová adresa alebo poštová adresa. Zákazníkov z USA ubezpečila, že čísla sociálneho poistenia a údaje o pasoch neboli zneužité.

Orbitz svojim zákazníkom poskytne služby na ochranu identity a monitorovanie ich účtu na jeden rok.

Tento typ narušenia zabezpečenia a úniku osobných dát nie je ojedinelý. V januári 2018 čínsky výrobca smartfónov OnePlus oznámil, že viac ako 40-tisíc zákazníkov bolo zasiahnutých útokmi na ich systémy, po ktorých musela spoločnosť na istý čas vypnúť online platby platobnými kartami na svojom e-shope. V roku 2013 zas páchatelia ukradli dáta až trom miliardám užívateľov služieb Yahoo.

Aké kroky treba podniknúť v prípade úniku osobných údajov a údajov o platobnej karte? Najdôležitejšie je pozorne sledovať pohyby na účtoch, v prípade neznámych transakcií je potrebné ihneď kontaktovať banku a zvážiť zablokovanie alebo výmenu platobnej karty. Nemenej dôležité je dostatočné zabezpečenie osobných účtov a ignorovanie podozrivých e-mailov.

(RB)