Heker ukradol súkromné dáta nemeckým politikom, vynechal len krajnú pravicu

Heker ukradol súkromné dáta nemeckým politikom, vynechal len krajnú pravicu

K činu sa pri výsluchu priznal 20-ročný študent.

Počas celého decembra 2018 sa na Twitteri objavovali citlivé údaje o nemeckých politikoch, novinároch alebo hudobníkoch. Poškodených bolo približne tisíc ľudí, až 949 z nich boli politici. Napriek tomu, že dáta unikli už v decembri minulého roka, nemecká vláda zareagovala až v januári 2019.

V podobe akéhosi adventného kalendára (každý deň bol zverejnený nový súbor dát) heker šíril údaje o kreditných kartách poškodených, ich kontaktné údaje, fotografie alebo aj súkromnú komunikáciu. Medzi obeťami je aj nemecká kancelárka Angela Merkelová z CDU, ale aj predstavitelia iných politických strán. Poškodení však neboli politici opozičnej pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Polícia zistila, že páchateľom je 20-ročný študent zo stredného Hesenska. K činu sa už priznal. Podľa bulvárneho denníka Bild patrí medzi pravicových extrémistov. Dohady, či nešlo o útok zo strany Ruskom podporovanej skupiny APT 28 známej aj ako Fancy Bear, teda boli neopodstatnené.

Študent nepoužil žiadne sofistikovanejšie hekerské nástroje, iba šikovne využil slabé zabezpečenie mailových schránok a sociálnych sietí svojich obetí.

Šéf nemeckej federálnej polície Holger Münch uviedol, že podľa doterajších zistení mladík konal sám a nepatrí ku žiadnej politickej strane ani skupine. Hlavným motívom jeho činu bola nespokojnosť s nemeckými politikmi, novinármi a verejne známymi osobami, ktoré útokom poškodil. Podľa nemeckého právneho poriadku za špionáž a nelegálne zverejnenie osobných údajov hrozí mladíkovi trest väzenia tri roky. Pre jeho nízky vek a čistý register trestov však pravdepodobne dostane menší trest.

Nemeckí politici sa nestali obeťou kybernetického útoku prvýkrát. V roku 2015 sa útočníkom podarilo získať prístup do interného serveru nemeckého Bundestagu a následne prístup k 16 gigabajtom citlivých informácií. Do tohto útoku však skupina Fancy Bear podľa dostupných informácií zapojená bola.

V marci roku 2018 sa hekerom podarilo dostať prostredníctvom sofistikovaného softvéru k údajom na hlavnej dátovej sieti nemeckej vlády. Tento systém využíva aj úrad kancelárky Angely Merkelovej, jednotlivé ministerstvá a parlament. Aj v tomto prípade je podozrivá skupina Fancy Bear.

(RB)