Huawei ponúkol Varšave kyberbezpečnostné centrum, USA naďalej zvyšujú tlak

Huawei ponúkol Varšave kyberbezpečnostné centrum, USA naďalej zvyšujú tlak

Zatiaľ čo čínska spoločnosť sa snaží napraviť svoje renomé, Spojené štáty naďalej presviedčajú európskych spojencov o tom, že je bezpečnostným rizikom.

V Poľsku bol len pred mesiacom zatknutý zamestnanec firmy Huawei pre podozrenie zo špionáže. Čínsky technologický gigant sa teraz rozhodol napraviť svoju tamojšiu reputáciu vybudovaním ďalšieho kyberbezpečnostného centra v Európe.

„Sme pripravení zriadiť kyberbezpečnostné centrum v Poľsku, pokiaľ to úrady príjmu ako dôveryhodné riešenie,“ vyhlásil po stredajšej tlačovej konferencii riaditeľ poľskej pobočky Huawei Tonny Pao.

Cieľom týchto centier je presvedčiť krajiny o tom, že zariadenia od značky Huawei neobsahujú žiadne zadné vrátka, ktoré by mohli zneužiť čínske spravodajské služby. Podobné laboratóriá postavila firma aj v nemeckom Bonne a anglickom Banbury.

Práve pre obavy z možnej špionáže poľská vláda zvažuje zakázať technológie od Huawei pri výstavbe novej 5G siete. Austin Čang, regionálny riaditeľ pre verejné záležitosti, však na to nevidí dôvod.

„Ak sa to stane… využijeme všetky naše prostriedky, aby sme ochránili náš podnik a reputáciu v Poľsku,“ dodal.

Lobovanie Američanov

Pred čínskymi firmami varujú najmä Spojené štáty, ktoré nedávno vyslali do Európy svojich zástupcov, aby dohovorili kolegom z Európskej únie.

„Žiadame našich priateľov, aby sa neponáhľali a nepodpisovali zmluvy s nedôveryhodnými dodávateľmi z krajín, ako je Čína,“ povedal reportérom úradník z amerického ministerstva zahraničných vecí v Bruseli.

Prezradil tiež, že sa stretne s predstaviteľmi EÚ, Belgicka, Francúzska a Nemecka, kým jeho kolegovia budú cestovať do Španielska a iných krajín, aby zdôraznili obavy USA.

„Spolupráca s nedôveryhodným dodávateľom, ako je Huawei alebo ZTE, bude mať všetky možné následky pre vašu národnú bezpečnosť,“ upozornil pod podmienkou zachovania anonymity.

Z pohľadu Washingtonu, silné spojenectvo medzi USA a Európou len podčiarkuje potrebu venovať pozornosť národnej bezpečnosti v tejto otázke.

Nemci a Francúzi váhajú

Nemeckí ministri v stredu diskutovali na tému zabezpečenia budúcich mobilných 5G sietí. Kancelárka Angela Merkelová povedala, že Nemecko bude potrebovať od Huawei záruky, že nebude predávať dáta do Číny, a to ešte predtým, ako sa spoločnosť bude môcť podieľať na výstavbe sietí piatej generácie.

Hovorca vlády Steffen Seibert ďalej uviedol, že Berlín chce minimalizovať bezpečnostné riziká, ale zatiaľ sa ešte nerozhodol o konkrétnych opatreniach.

Podľa riaditeľa Federácie nemeckého priemyslu (BDI) Dietera Kempfa je však rozumnejšie zaistiť, aby firmy ako Huawei spĺňali prísne bezpečnostné štandardy, než aby bol Číne vystavený úplný zákaz.

„Nedávalo by to zmysel. Zúžilo by to výber predajcov. Mohlo by to ovplyvniť náklady. Čo je dôležitejšie, malo by to politické následky – Čína by bola v pokušení, či to nemá oplatiť nemeckým firmám,“ vyhlásil.

V stredu neodobril tvrdšie kontroly telekomunikačných zariadení ani francúzsky senát. Podľa nového zákona, ktorý vláda predložila na poslednú chvíľu, mali telekomunikační operátori povinnosť žiadať o formálne povolenie na používanie konkrétnych druhov zariadení, ktoré sú považované za obzvlášť citlivé na špionáž alebo sabotáž.

Senátori svoje rozhodnutie obhajovali tým, že im vláda neposkytla dostatok času na prediskutovanie takej zásadnej a strategickej záležitosti.

O možnom zákaze produktov Huawei v Taliansku informoval denník La stampa. Podľa ich zdrojov za tým stojí „silný tlak” Spojených štátov.