Internetový drogový díler pôjde na 20 rokov za mreže

Internetový drogový díler pôjde na 20 rokov za mreže

Francúza odsúdili v USA, pre dark web je to nepríjemná rana.

Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov na začiatku októbra informovalo o odsúdení administrátora a predajcu na darkwebovom obchode s drogami Dream Market na 20 rokov väzenia. Francúza Gala Valleriusa zatkli minulý rok v americkej Atlante. Bol podozrivý z predaja drog.

Z nelegálneho predaja stimulantov (Ritalin) a opiátov (Oxycodone) dílera s prezývkou OxyMonster usvedčila prehliadka jeho osobného laptopu, ktorý mu zhabali pri zatknutí. Počas prehliadki vyšetrovatelia okrem prehliadača TOR (umožňuje pripojiť sa na darkweb) objavili aj prihlasovacie údaje na Dream Market a približne 500-tisíc dolárov v bitcoinoch. Policajti okrem toho našli zhodu v štýle Francúzovho vyjadrovania, aký používal na sociálnych sieťach pod vlastným menom a akým komunikoval pod prezývkou OxyMonster na fóre Dream Marketu.

Vallerius však nemusí zostať jediným odsúdeným v tomto prípade. V roku 2017 sa medzinárodnému tímu zloženého z Europolu, FBI, Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) a holandskej polície podarilo získať kontrolu a vypnúť darkweb trhoviská AlphaBay a Hansa.

Bezpečnostné zložky však zvolili zaujímavú taktiku, po zrušení AlphaBay dôsledne sledovali a monitorovali Hansu a experti objavili množstvo nových členov, ktorí prišli práve zo zrušeného webu. Mnohí však začali využívať služby Dream Marketu, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie a najväčšie trhoviská tohto typu.

Otázkou je, či bezpečnostné zložky neuplatnili v prípade Dream Marketu podobnú stratégiu. Podozrenie z prevzatia kontroly nad webom vyjadril aj jeden z používateľov portálu Reddit ešte minulý rok v júli. Zdôvodňoval ich tým, že sa mu v kóde webu podarilo nájsť neutajenú a nezabezpečenú IP adresu, pomocou ktorej mohli zodpovedné orgány získať prístup k údajom o predajcoch a kupujúcich a monitorovať ich.

Odsúdenie vysokopostaveného člena obchodu s drogami bude mať jednoznačne vplyv na bezpečnosť a meno Dream Marketu. Podobne ako v prípade AlphaBay a Hansy je možné očakávať pohyby a zmeny v tomto biznise, ktorého obrat sa ročne odhaduje na približne 150 miliónov dolárov.

Dream Market je len jedným z mnohých miest na darkwebe, kde sa dajú kúpiť drogy a iný nelegálny tovar. Transakcie väčšinou prebiehajú pomocou kryptomien (napríklad bitcoin alebo monero) a balíček s drogami príde kupujúcemu poštou. Tento typ obchodov často obsahuje aj systém hodnotení predávajúcich a kupujúcich ako pri bežných internetových obchodoch. Za 0,8 bitcoina je na Dream Markete dokonca možné zohnať úplne novú identitu.

Podobný osud ako AlphaBay postihol ešte v roku 2013 aj portál Silk Road, ktorý bol v tom čase jedným z najznámejších a najväčších darkweb trhovísk s nelegálnym tovarom a drogami. Rossa Ulbrichta, majiteľa webu, na ktorom sa počas jeho existencie predal tovar za približne 1,2 miliardy dolárov, v roku 2015 odsúdili na doživotie.