Iránski hakeri ukradli dáta z 300 svetových univerzít

Cieľom útokov bolo pomôcť iránskym univerzitám a vedeckým organizáciám získať prístup k vedeckým poznatkom.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo deväť Iráncov z internetových útokov proti viac ako 300 univerzitám z celého sveta a 47 americkým súkromným firmám. Rovnaká skupina hakerov napojená na iránsku vládu napadla aj americké štátne agentúry, ale i OSN.

Inštitút Mabna, pod ktorého krytím hakeri pôsobia, sa zameral na viac ako stotisíc účtov vysokoškolských pedagógov z celého sveta. Úspešne sa mu podarilo dostať do viac ako osemtisíc emailových účtov pedagógov zo 144 amerických univerzít a 176 univerzít z Austrálie, Kanady, Číny, Dánska, Fínska, Nemecka, Írska, Izraela, Talianska, Japonska, Malajzie, Poľska, Južnej Kórey, Španielska a Veľkej Británie. Zbieranie materiálov podľa amerického ministerstva spravodlivosti prebiehalo od roku 2013 do decembra 2017.

Útočníci sa zamerali najmä na získavanie vedeckých poznatkov. Ukradli vyše 31 terabajtov dát. Podľa správy ministerstva spravodlivosti útoky zastrešovala Iránska revolučná garda. V štruktúre iránskeho režimu je zodpovedná aj za zhromažďovanie spravodajských informácii. Inštitút Mabna bol s iránskou vládou priamo zmluvne prepojený.  

Americká prokuratúra tvrdí, “že ide o jeden z najväčších hakerských útokov priamo sponzorovaný štátom”.

Okrem krádeže dát deviatich Iráncov obvinili aj z ich následného predaja. Využili na to stránky megapaper.ir a gigapaper.ir. Megapaper predávala kradnuté akademické dáta zákazníkom v Iráne. Gigapaper sa zameriavala hlavne na predaj služby, ktorá poskytovala zákazníkom prístup k internetovým knižným systémom amerických a zahraničných univerzít.

(DK)