Kaspersky Lab stiahli žalobu na Microsoft

Ruská antivírusová firma Kaspersky Lab sa už nechce súdiť s americkým Microsoftom. Technologický gigant totiž pristúpil na zmeny v distribúcii bezpečnostných aktualizácií pre užívateľov operačného systému Windows.  

Microsoft čelil žalobe zo strany ruskej antivírusovej firmy od júna 2017. Dôvodom boli obvinenia zo zneužívania jeho dominantného postavenia na trhu. Spoločnosť mala vytvárať neférové prekážky nezávislým dodávateľom antivírusu v prospech vlastného produktu Defender.

Podľa žaloby Microsoft nedoprial konkurencii dostatočný čas na prípravu spojenú s pravidelnou aktualizáciou systému. Zakladateľ antivírusovej spoločnosti Eugen Kaspersky kritizoval aj to, že v prípadoch, keď užívateľ prešiel na operačný systém Windows 10, bol pôvodný antivírusový program automaticky odstránený a nahradený Defenderom.

Microsoft poprel porušenie akýchkoľvek zákonov s tvrdením, že jeho cieľom bolo ochrániť používateľov Windows 10 pred prípadnými kyberhrozbami. Napriek tomu sa americká spoločnosť nakoniec rozhodla reagovať na pripomienky. Vo svojom blogu navyše sľúbila bližšiu spoluprácu s antivírusovými firmami.

Ruská spoločnosť je s prijatými riešeniami spokojná a žalobu sa rozhodla stiahnuť.

(PP)