Katar nahneval susedov, prispeli k tomu hackeri

Údajný útok hackerov prispel k prehĺbeniu diplomatickej krízy v Perzskom zálive. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn spoločne prerušili v pondelok 5. júna diplomatické styky s Katarom. Neskôr ich nasledovali aj Jemen, Líbya a Maledivy.   

Komplikované vzťahy, ktoré dominujú lokálnej politike Perzského zálivu, sa výrazne vyostrili 24. mája, keď sa na verejnosť dostali vyjadrenia katarského emira k citlivým otázkam regionálnej politiky.

Katarská vláda však tvrdí, že správy boli falošné a na oficiálnu stránku vládnej tlačovej agentúry sa podľa nej dostali ako výsledok kyberútoku. Obsahom správ boli údajné vyjadrenia emira al-Tháního, ktorý v nich kritizoval Donalda Trumpa a komentoval situáciu v regióne, podporil Irán a Izrael v izraelsko-palestínskom konflikte.

Kyberútokom mala byť podľa katarskej vlády zasiahnutá oficiálna stránka vládnej tlačovej agentúry. Katar tvrdí, že kyberútočník okrem nej zneužil aj jej twitterový účet, na ktorom zdieľal falošný článok, za ktorého autora vydával katarského ministra vnútra. Písalo sa v ňom o pláne Kataru stiahnuť svojich veľvyslancov z viacerých štátov Perzského zálivu.

Katar si na pomoc pri vyšetrovaní pozval vyšetrovateľov z FBI. Jej agenti sú v krajine od minulého piatka. Vyšetrovatelia dnes vyjadrili podozrenie, že za útokom stoja hackeri z Ruska. Ich cieľom je podľa nich oddeliť USA od spojencov, keďže na území Kataru sa nachádza jedna z najväčších amerických základní. Vyšetrovanie však stále prebieha a jeho výsledky by mali byť zverejnené v najbližších dňoch.

Falošné správy, od ktorých sa katarská vláda dištancovala, však boli len impulzom, ktorý prehĺbil dlhodobé spory.

Navzdory oficiálnemu popretiu správ uvalili krajiny Perzského zálivu na Katar prísne sankcie.  Obviňujú ho, že platí a podporuje terorizmus v regióne. Výsledkom je rozviazanie diplomatických stykov, stiahnutie veľvyslancov, uzavretie hraníc, prerušenie vzdušnej a lodnej dopravy. V prípade Saudskej Arábie dostali občania Kataru dve týždne na to, aby krajinu opustili.

Koalíciu štátov Perzského zálivu podporil aj americký prezident Donald Trump, ktorý Katar označil za potencionálneho donora teroristických skupín.

Viacerí odborníci sa obávajú, že by sa mohla zopakovať kríza z roku 2014, keď pre podporu Moslimského bratstva prerušili krajiny Perzského zálivu vzťahy s Katarom na osem mesiacov.      

(PP)