Koniec súkromia na internete?

Stovky výrobcov, priemyselných skupín a obhajcov práv sa postavili proti akejkoľvek politike, ktorá by mohla obmedziť práva užívateľov na silné šifrovanie. Reagovali tak na vlnu debát o technológiách šifrovania po útokoch v Paríži a San Bernardine.

Vláda Baracka Obamu sa v najbližšom čase chystá predostrieť verejnosti svoju dlhodobú víziu politiky šifrovania. Deje sa tak práve v období po teroristických útokoch v Európe a USA, ktoré vyvolali vlnu celosvetovej diskusie o šifrovaní.

Biely dom verejne podporuje používanie silného šifrovania, ale chápe aj rastúce obavy bezpečnostných zložiek. Tie spolu s FBI požadujú prístup do akejkoľvek šifrovanej komunikácie. Argumentujú, že keď nebudú mať k šifrovaným komunikáciám prístup, teroristi môžu medzi sebou slobodne komunikovať.

Akékoľvek rozhodnutie v otázke, či by mala vláda zasahovať do regulácie šifrovania, vytvorí precedens, na základe ktorého budú ostatné vlády postupovať pri tvorbe svojich vlastných regulačných zákonov. Mnohé vlády totiž uvažujú o legislatíve, ktorá donúti spoločnosti dešifrovať dáta na žiadosť kabinetu.

Koalícia z radov výrobcov, právnikov a priemyselných zoskupení dúfa, že americká vláda bude nasledovať minulotýždňové rozhodnutie holandskej vlády, ktorá podporila používanie silného šifrovania.

Koalícia spustila vlastnú internetovú stránku SecureTheInternet.org, na ktorej zverejnila otvorený list svetovým vládam. Argumentuje v ňom, že šifrovacie nástroje, technológie a služby sú nevyhnutné na ochranu pred ujmou a chránia digitálnu infraštruktúru a osobnú komunikáciu pred neoprávneným prístupom. Schopnosť slobodne rozvíjať a používať šifrovanie je podľa nej základným kameňom dnešnej globálnej ekonomiky. Otvorený list podpísalo množstvo organizácií a expertov ako napríklad Amnesty International, Human Rights Watch, Matthew Green či  Bruce Schneier.

(AS)