Kontroverzný šifrovací zákon rozdeľuje Ameriku

Tak ako sa v USA zdvihla vlna debát po tom, čo FBI požadovala od spoločnosti Apple, aby sprístupnila šifrovacie dáta, rozvírila sa aj emotívna diskusia o návrhu nového zákona o enkrypcii.

Deväťstranový návrh zákona z dielne senátorov Diane Feinsteinovej a Richarda Burra bol zverejnený minulý týždeň. Zákon je reakciou na obavy, že zločinci stále častejšie využívajú šifrovanie ako spôsob zatajovania svojej komunikácie pred úradmi.

Na základe tohto zákona by bolo end-to-end šifrovanie, ktoré využívajú iPhony alebo napríklad aplikácia WhatsApp, jednoducho zakázané. Výrobcovia zariadení, softvéroví vývojári či poskytovatelia internetových služieb by tak boli povinní dešifrovať zašifrované údaje alebo úradom poskytovať nevyhnutnú technickú pomoc, ak by to nariadil akýkoľvek americký súd.

Desiatky firiem, neziskových organizácií a členov odbornej verejnosti zaslali prezidentovi Barackovi Obamovi spoločný otvorený list, v ktorom na neho apelujú, aby zaujal tvrdý postoj voči navrhnutej legislatíve a oponoval jej. Vo svojom liste okrem iného uvádzajú, že návrh zákona by ohrozil bezpečnosť miliónov užívateľov internetu ako aj systémy kritickej infraštruktúry a vládne databázy údajov. Ďalej argumentujú tým, že dešifrovanie by len malou mierou prispelo k odhaľovaniu zločinu, pretože zločinci, ktorí vykonávajú nelegálnu činnosť, majú prístup aj k iným spôsobom ochrany svojej komunikácie.

Diskusia o silnom šifrovaní dát prebieha v USA už niekoľko rokov, no poslednou pomyselnou kvapkou pre odporcov silného šifrovania bol prípad strelca zo San Bernardina, ktorého telefón odmietla spoločnosť Apple na žiadosť FBI rozšifrovať.

(AS)