Kosovského hackera obvinili zo spolupráce s ISIS. Hrozí mu 35 rokov za mrežami  

Mladý hacker dal teroristom osobné údaje stoviek amerických občanov. Islamský štát už svojich podporovateľov vyzval, aby sto z nich zabili.

Bývalý študent informatiky Ardit Ferizi, ktorý je obvinený zo spolupráce s teroristickej organizáciou Islamský štát, sa prvýkrát od jeho vydania americkým úradom postavil pred súd. Hackera sa podarilo zadržať v Malajzii v septembri 2015.

Tento iba 20-ročný muž podľa informácií amerických inštitúcií na internete vystupoval pod menom Th3Dir3ctorY. Americká vláda je presvedčená, že riadil hackerskú skupinu Kosova Hacker’s Security (KHS), ktorá zodpovedá za viacero útokov po celom svete. Medzi ich najznámejšie ciele patria Interpol, Hotmail, IBM či viacero cieľov na Ukrajine.

Feriziho spolupráca s ISIS sa podľa vyšetrovateľov začala v apríli 2015, keď sa dostal do kontaktu so známym militantom Junaidom Husajnom (Husajn verboval nových sympatizantov ISIS na Západe, ktorých navádzal na útoky v štýle osamelého vlka. Koncom augusta toho istého roku ho zabili počas náletu). Ferizi mu odovzdával informácie o amerických vojakoch a ďalších vládnych zamestnancoch. Odcudzené dáta obsahovali citlivé údaje, ako sú mená, adresy, telefónne čísla, emailové adresy a heslá až 1351 ľudí.

Štátni zamestnanci, vojaci a ich rodiny sa tak ľahko môžu stať terčom teroristických útokov. V marci 2015 sa odohral obdobný prípad, keď bunka Islamského štátu vyzvala svojich členov a podporovateľov žijúcich v USA, aby zabili sto ľudí, ktorých mená, fotky a adresy zverejnili na Twitter.

Ide o prvý prípad, keď ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov amerických obvinilo konkrétnu osobu zo zločinu hackovania a terorizmu, inak povedané kyberterorizmu. Ardit Ferizi sa tak stáva prvým človekom, ktorý v USA bude čeliť takémuto obvineniu. V prípade, že sa obvinenia ministerstva spravodlivosti potvrdia, hrozí mu až 35 rokov väzenia.

(PP)