Ľudia sú nepoučiteľní, najpoužívanejším heslom je aj naďalej 123456

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť často upozorňujú na to, že vytvorenie silného hesla je jedným zo základných princípov bezpečného surfovania po internete. No, zdá sa, že rady expertov nepadajú na úrodnú pôdu a väčšina užívateľov aj naďalej používa jednoduché heslá.

Spoločnosť SplashData zverejnila zoznam najpopulárnejších hesiel roku 2015. Rebríček bol zostavený na základe viac ako dvoch miliónov hesiel, ktoré v priebehu minulého roka unikli v dôsledku útokov na viaceré známe internetové stránky. Najväčšiu vzorku používateľov, ktorí pochádzajú zväčša zo severnej Ameriky a západnej Európy nepochybne poskytla online zoznamka Ashley Madison.

Rebríček už piaty rok vedie jednoduchá kombinácia čísel 123456. Tá sa na vrchole zoznamu drží spolu s anglickým ekvivalentom slova heslo (password) a číslami 12345678. Prvú päťku dotvárajú podobne jednoduché heslá qwerty a 12345. Zaujímavosťou je, že okrem rôznych číselných kombinácií ľudia radi využívajú aj svoje obľúbené športy a filmy. Každoročne sa v rebríčku umiestňujú slova ako football, baseball alebo batman. Tohtoročnými novinkami sú výrazy starwars a solo, čo môžeme pripísať premiére novej časti Hviezdnych vojen.

Šéf spoločnosti SplashData Morgan Slain tvrdí, že v tohtoročnom rebríčku je badateľná aj snaha o vytvorenie zložitejších hesiel. Užívatelia čoraz viac používajú kombináciu písmen a čísel. Ide však o heslá, v ktorých sa pri pohľade na klávesnicu veľmi jednoducho dá nájsť istý vzor – napríklad 1qaz2wsx. Takéto heslá podľa Slaina nie sú oveľa bezpečnejšie ako spomínaní lídri rebríčka.

Najnovšia štúdia ukázala, že priemerný používateľ internetu má viac ako 20 hesiel, z ktorých každodenne použije minimálne osem. Počítačoví experti upozorňujú, že silné heslo má obsahovať aspoň dvanásť rôznych znakov a malo by byť jedinečné, čo znamená, že na každej stránke by ste mali používať inú kombináciu znakov. Zapamätať si niekoľko zložitých hesiel však nie je jednoduché, väčšina používateľov preto skĺzava k jednoduchosti. Práve z tohto dôvodu sa čoraz viac uvažuje nad rozšírením viacstupňového overovania, ktoré by postupne malo nahradiť jednoduché prihlasovanie pomocou hesiel.

Celý rebríček si môžete pozrieť na tomto linku.

(RK)