Masívny kybernetický útok vrátil Atlantu o desať rokov do minulosti

Osemtisíc zamestnancov miestnych úradov môže znova používať svoje počítače. Niektoré digitálne služby mesta sú však aj po týždni nedostupné, policajti píšu hlásenia ručne a vedenie mesta mlčí, či zaplatí výkupné, ktoré hakeri požadujú. To sú dôsledky jedného z najničivejších kybernetických útokov proti americkému mestu. 

Počítače, hard disky a tlačiarne miestnych úradov v Atlante síce znovu fungujú v bežnom režime po prvý raz po piatich dňoch, no obyvatelia mesta stále nemôžu platiť svoje účty online, upozorňovať na výtlky či grafity cez stránku mesta a wi-fi pre cestujúcich na najrušnejšom letisku na svete nefunguje.

Útok hakerov z 22. marca s pomocou ransomvéru, ktorý položil atlantské úrady na kolená, bol jedným z najničivejších útokov vôbec proti veľkému americkému mestu.

Digitálne vydieranie Atlanty opäť odhalilo zraniteľnosti, ktoré pramenia z dennodennej závislosti vládnych inštitúcií od počítačových sietí. Útok ransomvérom zastaví počítač alebo sieť obete a zabráni jej v prístupe k dôležitým dátam. Tie hakeri odomknú, až keď obeť zaplatí výkupné. “To, s čím zápasíme, je rukojemnícka situácia,” povedala k minulotýždňovému útoku starostka Atlanty Keisha Bottomsová. Nepovedala však, či mesto výkupné hakerom zaplatí.

Útok na Atlantu, ktorá je jadrom metropolitnej oblasti so šiestimi miliónmi obyvateľov, predstavuje v porovnaní s inými útokmi na americké mestá vážny posun. Napríklad v Dallase hakeri dokázali zapínať poplašné sirény uprostred noci.

Výskumníci z Dell SecureWorks identifikovali útočníkov ako hackerskú skupinu SamSam. Tá je známa výberom obetí, ktoré budú s veľkou pravdepodobnosťou ochotné zaplatiť vysoké výkupné v hodnote približne 50-tisíc dolárov. Experti predpokladajú, že v roku 2018 získala táto skupina viac ako milión dolárov od približne 30 obetí.

V Atlante útočníci požadovali výkupné 51-tisíc dolárov a stále nechali časti siete uzamknuté. Niektoré hlavné systémy ovplyvnené neboli (napríklad núdzová linka 911), ale iné nefungujú ani dnes. Atlantské súdy nemôžu vydávať súdne príkazy, policajti píšu hlásenia rukou a mesto prestalo prijímať žiadosti o zamestnanie. Z digitálnej éry sa úradníci vrátili späť k atramentu.

Zaplatiť nie je ideálne, ale vo väčšine prípadov obete skupiny SamSam povedali, že je pre nich jednoduchšie zaplatiť 50-tisícové výkupné ako investovať čas a peniaze do obnovy uzamknutých dát a ohrozených systémov. V uplynulom roku skupina útočila na nemocnice, policajné oddelenia a univerzity. Všetko to boli obete s peniazmi, no bez možnosti dovoliť si byť mimo prevádzky na dlhší čas.

Vyšetrovatelia si nie sú istí, kto presne sú páchatelia. Podľa úrovne ich angličtiny je pravdepodobné, že nie je ich materinským jazykom.

Odborníci varujú, že vládni úradníci musia byť dôslednejší pri preventívnych opatreniach. “Rozumná miestna samospráva bude mať na rovnakej úrovni hasičov, políciu a počítačovú bezpečnosť,” povedal bezpečnostný analytik z Arlington County David Jordan.

Starostka Bottomsová priznala, že digitálna obrana mesta nebola prioritou, ale po útoku “sa dostala na prednú líniu“.

(OŠ)