Messenger od Facebooku je odteraz šifrovaný

Jedna z najpoužívanejších mobilných aplikácii sa dočkala aktualizácie. Odteraz umožňuje zabezpečenú a neodpočúvateľnú komunikáciu.

Po Whatsappe sa Facebook Messenger stal ďalšou platformou z Zuckerbergovho portfólia, ktorá sa drží súčasného trendu a kladie dôraz na bezpečnú a kódovanú komunikáciu. Bezpečná komunikácia sa tak presúva z okrajových aplikácií využívaných hlavne odbornou verejnosťou medzi komunikačný mainstream a stáva sa dostupnou pre takmer miliardu používateľov aplikácie Messenger.

Facebook sa rozhodol nevyvíjať vlastný algoritmus a zostal pri dlhodobo odskúšanom a overenom systéme Signal (axolotl) od Open Whisper Systems, ktorý používa aj väčšina konkurencie, a pochvalne sa o ňom vyjadril aj Edward Snowden a veľa ďalších zástancov práva na súkromie či odborníkov na kryptografiu.

Okrem samotnej možnosti šifrovaných konverzácií prináša Messenger aj ďalšie novinky. Po vzore Snapchatu sa odteraz dá nastaviť exspirácia správ, ktoré sa automaticky po určitom čase od prečítania vymažú. Poteší aj skutočnosť, že v okamihu, keď dostanete šifrovanú správu, nevidíte na displeji odosielateľa. Jeho meno sa zobrazí až v momente otvorenia správy.

Reakcie odbornej verejnosti boli zväčša pochvalné, no na Facebook sa vzniesla aj dávka kritiky. Na rozdiel od Whatsappu či iných platforiem totiž enkrypcia nie je zapnutá automaticky, ale užívateľ ju pri každej konverzácii musí sám povoliť a spustiť. Táto možnosť navyše nie je ani propagovaná a ľahko sa môže stať, že ju môže používateľ prehliadnuť.

 

(JF)