Mexický prezident počas kampane hackol svojich protivníkov

Úradujúci mexický prezident Enrique Peña Nieto údajne počas volebnej kampane v roku 2012 využíval hackerov na to, aby manipuloval verejnú mienku a získal informácie o svojich protivníkoch.

Sociálne siete a internet sa v posledných rokoch stali globálnym fenoménmi, ktoré postupne začali hrať významnú rolu aj pri volebných kampaniach. Otvorenosť a dostupnosť informácií spôsobili, že politici využívajú sociálne siete na oslovenie potenciálnych voličov.

Internet sa vo svojej kampani rozhodol v roku 2012 využiť aj súčasný mexický prezident Enrique Peña Nieto. Podľa Andrésa Sepúlvedu, hackera a usvedčeného zločinca, ktorý si momentálne odpykáva desaťročný trest v kolumbijskej väznici, však Peña Nieto a jeho tím využili nemorálne a ilegálne praktiky.

Sepúlveda, ktorý sa podľa jeho vlastných slov podieľal na manipulácii verejnej mienky vo viacerých štátoch Latinskej Ameriky, tvrdí, že mexický prezident sa do úradu dostal aj vďaka šíreniu malvéru do počítačov svojich protivníkov. Kolumbijský hacker údajne na svoju činnosť dostal 600-tisíc amerických dolárov. Jeho hlavným cieľom bolo škodiť zvyšným kandidátom a získavať informácie o ich kampani.

Jedným zo spôsobov na dosiahnutie cieľov bolo aj šírenie škodlivého softvéru. Sepúlveda a jeho tím sa nabúrali priamo do počítačov ľudí zodpovedných za kampane Josefiny Vázquez Moty a Andrésa López Obradora, hlavných protivníkov Enriqueho Peñu Nieta. Jeho volebný tím tak získal prístup k citlivým informáciám o ich kampani, no najmä o témach, ktoré prezidentskí kandidáti pri oslovovaní voličov plánovali použiť.

Témy, ktoré mali byť predmetom kampane Nietových protivníkov tak napokon využil jeho volebný tím. Sepúlveda a jeho spolupracovníci využili falošné účty na Twitteri a Facebooku tak, aby naklonili diskusiu v prospech svojho zamestnávateľa. Vďaka tomu bol Peña Nieto vykreslený ako odhodlaný bojovník proti korupcii alebo drogovým gangom.

Falošní diskutéri a kontá na sociálnych sieťach sú fenoménom, ktorý je veľmi živý aj na Slovensku. Kolumbijský volebný podvodník však umelé účty udržiaval niekoľko rokov, čo aspoň čiastočne zvýšilo ich dôveryhodnosť. K tomu sa pridali desiatky tisícov profilov, ktoré vytvorili na poslednú chvíľu len s účelom „lajkovania“ verejných statusov a príspevkov v diskusiách.

Enrique Peña Nieto obvinenia väzneného hackera odmieta. Sepúlvedu z klamstva obvinil aj politický konzultant Juan José Rendón, ktorý dlhodobo spolupracuje s Partido Revolucionario Institucional, teda materskou stranou aktuálneho mexického prezidenta. Podľa Rendóna ide o číru fikciu, preto vyzval Sepúlvedu, aby predložil konkrétne dôkazy, ktoré by potvrdili jeho obvinenia.

Sepúlveda elektronickú konverzáciu s Rendónom poskytol týždenníku Bloomberg Businessweek. Rendón, samozrejme, e-maily považuje za falošné. No nezávislá IT firma, ktorú redaktori časopisu požiadali o verifikáciu pravosti, označila e-maily za autentické.

V prípade úradujúceho mexického prezidenta však nejde o prvé obvinenie z volebného podvodu. Už v roku 2012, krátko po oznámení volebných výsledkov, sa objavili informácie o tom, že Peña Nieto a jeho strana s pomocou kupónov do mexickej reštauračnej siete Soriana podplácali voličov.

(RK)