Microsoft núti ľudí aktualizovať si Windows. Správa sa pri tom ako malvér

Zhruba pred rokom ohlásil Microsoft svoj ambiciózny cieľ, a to dostať v priebehu troch rokov nový operačný systém Windows 10 do miliardy počítačov. Po roku je jasné, že tento míľnik je ochotný dosiahnuť za každú cenu.

Spočiatku dobrovoľná aktualizácia od firmy Microsoft na nový operačný systém, ktorý je ešte stále dostupný zdarma pre vlastníkov predchádzajúcich verzií Windows 7 alebo 8, sa vďaka prístupu spoločnosti mení na povinnosť, či sa to používateľovi páči, alebo nie. A tak sa z obyčajného upgradu na nový operačný systém stala pre ľudí, ktorí majú radšej predchádzajúce verzie, otravná rutina odmietania vyskakovacích okien a návrhov na stiahnutie Windows 10.

Zvyšujúca sa intenzita takýchto pop-upov je však len jedným zo spôsobov, ako Microsoft presadzuje svoj nový produkt. Spoločnosť využíva i taktiky, ktoré veľmi pripomínajú tie, čo používajú tvorcovia škodlivého softvéru, aby oklamali užívateľa k stiahnutiu malvéru. Vyskakovacie okná navrhujúce aktualizáciu ponúkajú iba možnosti okamžitej aktualizácie, prípadne stiahnutia teraz a inštalácie neskôr. Mnohí dokonca nemali ani možnosť odložiť svoje rozhodnutie a užívatelia tak stratili možnosť voľby, či možnosť zotrvania pri doterajšom systéme.

Veľkú kritiku si vyslúžil aj ďalší z agresívnejších krokov technologického giganta. Prechod na Windows 10 bol totiž zaradený medzi odporúčané aktualizácie. Používatelia, ktorí sa držia odporúčaného postupu a majú nastavené automatické aktualizácie, potom často narazili na nepríjemné prekvapenie. Aktualizácia sa v takomto prípade sťahuje a inštaluje automaticky.

Sociálne siete ako aj fóra samotnej spoločnosti sú plné nespokojných používateľov, ktorí sa cítia podvedení jej postupom. Používatelia Windows 7 vypínajú automatické aktualizácie, aby sa vyhli nechcenému upgradu, čo zvyšuje bezpečnostné riziko a popiera predchádzajúce odporúčania Microsoftu, ako aj bezpečnostných expertov.

Zmenou prešlo aj otravné vyskakovacie okno, ktoré už neponúka upgrade, ale oznamuje dátum a čas, kedy sa tak stane. Tento čas sa dá zmeniť. No doterajšie kliknutie na X už upgrade nezastaví. Okno môźe vyskočiť i v čase, keď používateľ nie je pri počítači, keďže schválenie aktualizácie nie je potrebné. Preto je možné, že pri návrate k PC už budete používať nový operačný systém, či sa vám to páči, alebo nie.

Napriek tomu, že podľa mnohých je Windows 10 vydareným operačným systémom, je prirodzené, že nevyhovuje každému a niektorí používatelia chcú ostať pri starších verziách. Pre nich existuje utilita s príznačným názvom Never10, ktorá zabráni systému aktualizovať sa na Windows10 a je dostupná pre Windows 7 a 8.1.

(MK)