Microsoft podporí “bezpečnostné” USB kľúče

Microsoft podporí “bezpečnostné” USB kľúče

Microsoft spolu s Alianciou FIDO (technologické a obchodné spoločnosti) podporil používanie bezpečnostných USB kľúčov. Budú slúžiť na bezheslové prihlásenie v programoch Outlook, Office, OneDrive, Bing, Skype a Xbox Live.

V minulotýždňový utorok spoločnosť Microsoft oznamila, že bude podporovať nový druh “bezpečnostných USB kľúčov”. Cieľom technologického giganta je umožniť používateľom prihlásenie počítačov aj bez zadávania hesla a prihlasovacieho mena.  

Bezpečnostný USB kľúč funguje na princípe zariadením vygenerovaného jednorazového hesla.  

Microsoft patrí k najväčším obhajcom úplného odstránenia používania hesiel. Bezheslovú metódu zakomponoval do nového operačného systému Windows 10 v službe Windows Hello. Prihlásiť sa do nej dá na princípe rozpoznávania tváre. Hello využíva 70 percent používateľov Windows. Firemným zákazníkom Microsoft ponúka službu Azure ID, ktorá funguje na princípe zaregistrovania a geolokácie zariadenia.

Viceprezident Microsoftu tvrdí, že “heslá a kódy ohrozujú každého používateľa. Pre hekera je to najjednoduchšia cesta, ako môže ukradnúť citlivé dáta”. Microsoft metódu “bez hesla” obhajuje už niekoľko rokov. Pridávajú sa k nemu aj iné technologické inštitúcie, podľa ktorých používanie hesiel používateľov obmedzuje.

Používanie bezpečnostných USB kľúčov technologickými spoločnosťami schvaľuje aj Aliancia FIDO. Tvoria ju technologické spoločnosti, ktoré sa snažia obmedziť používanie často komplikovaných hesiel a nahradiť ich napríklad biometrickými údajmi. Vznikla v roku 2013 a medzi zakladajúcimi členmi boli napríklad Lenovo a PayPal.

Firmy ako Google Alphabet či Apple už niekoľko rokov podporujú bezpečnostné USB kľúče, alena využívanie ich služieb je stále potrebné zadať heslo.

(DK)