Na internete sú nové fotky nahých celebrít

 

Len niekoľko mesiacov po poslednom veľkom úniku intímnych fotografií celebrít šoubiznisu sa na internete objavili nové zábery. Zdá sa, že sa nepoučili a ďalej podceňujú zásady kyberbezpečnosti.

Desiatky diskrétnych fotografií známych osobností, akými sú Miley Cyrus, Katharine McPhee, Kristen Stewart či slávny golfista Tiger Woods spoločne s jeho bývalou priateľkou Lindsey Vonn sa šíria po sociálnych sieťach.  

Je to už tretí veľký únik intímnych materiálov v poradí. Predchádzajúcim bol takzvaný The Fappening 2.0 z marca 2017.

Celebrity na únik reagovali takmer okamžite a ich právnici sa snažia dosiahnuť odstránenie súkromných záberov zo stránok a sociálnych sieti.

Páchatelia, ktorí zatiaľ nie sú známi, získali prístup k účtom svojich obetí na cloudovej službe firmy Apple, odkiaľ im fotky ukradli.

Pravdepodobne použili podobný trik ako Edward Majerczyk počas pôvodného The Fappening z 2014, za ktorý si Majerczyk odpykal deväť mesiacov vo väzení.

Majerczyk s pomocou phishingu naviedol celebrity, aby svoje bezpečnostné údaje zadali na falošnú bezpečnostnú stránku. Vďaka tomu získal prístup k vyše 300 účtom. Ak sa potvrdí, že postup bol rovnaký aj v tomto prípade, opäť by bol na vine ľudský faktor.

Ak si želáte, aby vaše fotografie boli v bezpečí pred prípadnými útočníkmi, najlepšou radou je nedávať ich na internet. Ak však predsa len chcete svoje fotografie uložiť na sieť, treba dodržiavať aspoň niekoľko jednoduchých zásad:

  •         Neklikajte na podozrivé linky či prílohy. Aj keby sa zdalo, že ich poslal Google, Apple či podobná veľká spoločnosť. Ak máte pochybnosti, kontaktujte danú spoločnosť pomocou jej oficiálnych komunikačných kanálov a overte si, či vás naozaj kontaktovala ona.
  •         Povoľte dvojúrovňové zabezpečenie na svojich zariadeniach.
  •         Nikdy neposkytujte citlivé osobné alebo finančné informácie e-mailom.
  •         Používajte silné heslo a pravidelne ho meňte. Je rozumné mať rozličné heslá pre každý účet.  

 

(PP)