Na írsku rozvodnú sieť zaútočili hackeri

Írska energetická sieť sa stala obeťou cieleného kyberútoku. Mohlo ísť o prípravu na väčšie narušenie.

Útočníci sa zamerali na vedúcich inžinierov írskych štátnych elektrárni ESB (Electricity Supply Board), ktoré dodávajú energiu pre Írsko a Severné Írsko. Bezpečnostní experti si myslia, že cieľom útokov bolo infiltrovať kontrolné systémy.

Hackeri využili techniku známu ako spear phishing. Tá rovnako ako bežný phishing využíva emaily, ktoré majú oklamať obeť, aby klikla na link či stiahla prílohu infikovanú škodlivým programom. No na rozdiel od bežného phishingu táto technika využíva osobné údaje obete, aby hackeri zvýšili svoju šancu na úspech.  

V prípade úspešného útoku by mohli útočníci vyradiť časť írskej rozvodnej siete. Hoci nedošlo k najhoršiemu scenáru, hackeri sa mohli dostať k heslám a ďalším citlivým informáciám. Prípad vyšetruje írske národné kyberbezpečnostné centrum.

Správa o útoku na Írsko prišla krátko po tom, ako úrady Spojených štátov vyhlásili, že sa na nedávnych útokoch proti jednej z amerických atómových elektrární podieľali ruskom sponzorovaní páchatelia.

Aj v tomto prípade sa bez konkrétnych dôkazov spomína ruská stopa. Rusko však akýkoľvek podiel na udalostiach odmietlo. Odborníci sa domnievajú, hackeri si takýmto útokom iba testujú schopnosti. Existuje teda možnosť, že v budúcnosti zasiahnú tamojšiu energetickú infraštruktúru omnoho výraznejšie. Podobný hackerský útok, sponzorovaný štátom by mohol mať za cieľ destabilizovanie krajiny, v ktorej majú svoje európske sídlo giganti ako Apple, Google či Facebook.

Podľa správy britského bezpečnostného think-thanku Royal United Services Insistute (RUSI) budú kyberútoky na kritickú infraštruktúru štátov čoraz častejšie.

(PP)