Nástroje CIA môžu za 40 útokov v 16 krajinách

Bezpečnostná firma Symantec potvrdila pravosť hackerských nástrojov CIA, ktoré sa spomínali v nedávno zverejnených dokumentoch WikiLeaks. S ich pomocou americkí spravodajcovia údajne vykonávali útoky už od roku 2011.

Súbory, ktoré boli zverejnené na serveroch WikiLeaks a obsahovali interné diskusie CIA o rôznych nástrojoch na nabúranie sa do telefónov, počítačov a iných elektronických zariadení sa ukázali ako pravé. Tvrdí to bezpečnostná firma Symantec.

“Sledovacie nástroje a operačné protokoly spomínané vo Vaulte 7 (súbor dokumentov zverejnených na stránkach WikiLeaks – pozn. red.)) boli použité pri minimálne 40 kyberútokoch v 16 rozdielnych krajinách skupinou, ktorú Symantec nazval Longhorn“, uviedla spoločnosť na svojom blogu.

Experti zo Symantecu sa zároveň domnievajú, že skupina Longhorn bola aktívna minimálne od roku 2011 a jej aktivity sa týkali rôznych cieľov – od vládnych, finančných, telekomunikačných, energetických, leteckých až po vzdelávacie inštitúcie.

Väčšina cieľov sa mala podľa Symantecu nachádzať na Blízkom východe, v Európe, Ázii a Afrike. V samotných Spojených štátoch sa spomína jediný prípad a ani v jednom prípade nešlo o útok na súkromnú osobu.

Samotná CIA pravosť dokumentov z Vault 7 nepotvrdila. Hovorkyňa spravodajskej agentúry Heather Fritz Horniaková povedala, že zverejnenie dokumentov na WikiLeaks je zamerané na poškodenie spravodajskej komunity v Spojených štátoch. Ide o snahu ,,nielen ohroziť personál a operácie USA, ale tiež vybaviť svojich protivníkov nástrojmi a informáciami tak, aby ich mohli použiť proti nám“. K informáciám Symantecu sa agentúra nevyjadrila.

Okrem WikiLeaks odhalila citlivé informácie o amerických tajných službách aj skupina, ktorá si hovorí Shadow Brokers. Nedávno zverejnila nástroje, ktoré mala využívať americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA). Išlo o reakciu na rozhodnutie Donalda Trumpa o útoku sýrsku leteckú základňu. Ako sa skupina k nástrojom dostala a kto by mohol byť jej členom, zostáva záhadou.

(FB)