Nástupca Exploreru sa Microsoftu podaril

Microsoft priniesol po nevydarenom Internet Exploreri bezpečnú a rýchlu alternatívu k dnes už zaužívaným prehliadačom Mozilla Firefox a Google Chrome. Jeho jediným problémom sú pluginy Adobe Flash a integrovaný pdf reader.

Pred niekoľkými dňami vydal Microsoft nový operačný systém Windows 10. Ten je zdarma dostupný pre majiteľov predchádzajúcich verzií Windowsu 7 a 8. S novým systémom prichádza i nový prehliadač Microsoft Edge, ktorý je nástupcom Internet Exploreru 11. Ten bol nechválne známy mnohými chybami a nízkou úrovňou zabezpečenia. Nový operačný systém získava hneď po vydaní pozitívne ohlasy, no ako je to so samotným prehliadačom?

Kedže spoločnosť plánuje dostať nový Windows v priebehu troch rokov až do miliardy počítačov, bola nútená zvýšiť aj bezpečnosť samotného prehliadača Microsoft Edge. Ten bol dlho vyvíjaný pod krycím menom Project Spartan a mal by sa stať najbezpečnejším prehliadačom na trhu. Zdá sa, že tento zámer sa Microsoftu vydaril, a Edge nás prinúti zabudnúť na chyby svojho predchodcu.

Microsoft Edge predčil konkurenciu vo viacerých oblastiach, rýchlosťou sa vyrovnáva Firefoxu a dokonca i najpoužívanejšiemu prehliadaču od Googlu Chrome. Rovnaké je to aj v oblasti bezpečnosti, kde v porovnávaniach za sebou nechal Firefox, a vyrovnal sa i Google Chrome. Bezpečnostné riziká predstavujú najmä dve integrované funkcie prehliadača Edge. Sú nimi integrovaný Adobe Flash a PDF reader. Adobe Flash už dlhodobo predstavuje bezpečnostné riziko a stále častejšie sa diskutuje o jeho nahradení. Podobne je na tom integrovaný pdf reader. Práve chyby v týchto dvoch pluginoch sú najčastejšími prístupovými cestami hackerov.

Microsoft spolu s nových operačným systémom priniesol bezpečnú a rýchlu alternatívu aj vo svete internetových prehliadačov. Microsoft Edge sa s pravidelnými aktualizáciami Windowsu môže stať najbezpečnejším prehliadačom na trhu.

(MK)