Názory Donalda Trumpa na kybernetickú bezpečnosť vzbudzujú obavy expertov

Novozvolený americký prezident Donald Trump a jeho postoje ku kybernetickej bezpečnosti môžu byť nebezpečným signálom pre hackerov, aby boli ešte aktívnejší, varujú odborníci.

Donald Trump ešte počas kampane zdôraznil dôležitosť kybernetickej bezpečnosti. Lenže po voľbách je uňho badateľný odklon. Nedávno sa vyjadril na adresu vyšetrovania ruských útokov a ovplyvňovania novembrových volieb. Podľa Trumpa je „hackovanie veľmi ťažko dokázateľnou vecou“ a „žiadny počítač nie je v bezpečí“.

Aj jeho nápad uchovávať dôležité informácie len na papieri a posielať ich po starom je podľa expertov krokom späť. Magazín Fortune píše, že „návrat k starým komunikačným metódam, aj keď len v prípade citlivých informácií, by výrazne zabrzdil ekonomický rast Spojených štátov“.

Trump by tak skutočne mohol podkopať dôveru v elektronickú komunikáciu a ekonomiku tým, že absolútne nemá záujem riešiť problémy a výzvy v oblasti kybernetickej bezpečnosti. „Jeho názory by mohli negatívne ovplyvniť inovatívne riešenia, ktorých trend nastavila Obamova a koniec koncov aj Bushova administratíva“, povedal Ari Schwartz, ktorý pôsobil ako hlavný poradca pre oblasť kybernetickej bezpečnosti v National Security Council. Podľa neho sa „nevraciame do doby kuriérov a písania listov, budeme aj naďalej robiť veci onlinea „existujú spôsoby ako optimalizovať riziká, a to je skutočne to, čo by malo byť cieľom – dostať sa do bodu, keď môžeme využívať technológie a zaistiť bezpečnosť“.

Ďalší z dôvodov na obavy je, že postoj Trumpa k správam o kybernetických útokoch vedených proti Spojeným štátom by mohol ešte viac posilniť snahy zahraničných hackerov a podkopať schopnosť USA reagovať na nich. Michael Sulmeyer, bývalý poradca ministerstva obrany, povedal, že nejde o problém „hackera, ktorý sedí niekde v spálni“, ale sú to „skutočné hrozby, ktoré sa stali spolitizovanými  a straníckymi“.

K zmenšeniu obáv nepridá ani fakt, že nastupujúci riaditeľ komunikácie Bieleho domu Sean Spicer sa nedávno kriticky vyjadril o správe o ovplyvňovaní volieb, vyhostení 35 ruských diplomatov a sankciách, ktoré boli podľa neho zbytočne príliš tvrdé. Experti sa tak obávajú, že takéto vyjadrenie môže byť správou hackerom s tým, že v budúcnosti nebudú dôsledne sledovaní a potrestaní.

(FB)