Nemecká polícia používa trójskeho koňa na sledovanie podozrivých

Ministerstvo vnútra v Berlíne schválilo využívanie policajného malvéru na vyšetrovacie účely. Takzvaný bundestrojaner môže byť použitý na základe súdneho príkazu a dokáže sledovať až pätnásť programov.

Spoločnosť Kaspersky Lab analyzoval malvér, ktorý vyvinula nemecká spolková polícia. Známy je pod menami 0zapftis, Bundestrojaner alebo R2D2. Tento štátom odobrený trójsky kôň funguje na 32-bitových aj 64 bitových verziách Windowsu, cielene sa zameriava na aplikácie ako sú Internet Explorer, Firefox, Opera, Skype či Yahoo Messenger. Od jesene minulého roku umožňuje spolkovým orgánom sledovať podozrivé e-maily, hovory, chaty, získavať citlivé osobné dáta alebo zaznamenávať audio alebo video nahrávky.

V roku 2011 analyzovali odborníci z Chaos Computer Club (CCC) predchodcu dnešného Bundestrojana a zistili, že dokázal nainštalovať do zariadenia backdoor a špehovať okolité prostredie pomocou mikrofónu alebo kamery. Odborníci z CCC varujú pred možným zneužitím právomoci úradov, pretože malvér sa dá ľahko využiť aj na sledovanie nevinných.

Nemecký ústavný súd v roku 2008 rozhodol, že získanie vzdialeného prístupu k počítaču občana je opodstatnené, len ak sa jedná o život ohrozujúce nebezpečenstvo alebo o podozrenie z trestnej protištátnej činnosti.

(AS)