Nemecký špionážny škandál pokračuje

Nemecký špionážny škandál pokračuje. Po tom, čo sa objavili informácie o  spolupráci spravodajských služieb Nemecka (Bundesnachrichtendienst – BND) a  USA (NSA), vychádzajú na povrch stále nové skutočnosti. Podľa najnovších správ sa mala táto dvojica podieľať aj na špionáži, ktorej obeťou je Rakúsko.

Rakúsko na základe podozrenia zo špionáže podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. K  prípadu sa vyjadrila i rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová: „Rakúsko žiada vysvetlenie. Dnes sme podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre aktivity tajných spravodajských služieb v  neprospech Rakúska.“

Podľa ministerky budú túto situáciu riešiť pomocou bezpečnostných, diplomatických a  právnych orgánov. „Zatiaľ nemáme konkrétne dôkazy, no je na mieste domnievať sa, že Rakúsko bolo taktiež cieľom špionáže,“ povedala pre nemecké médiá.

Tento špionážny škandál, o ktorom sme v minulosti informovali vypukol po tom čo americká tajná služba mala nemeckej predložiť zoznam približne 800 000 IP adries, telefónnych čísel a e-mailových adries vhodných na monitorovanie.

To vyvolalo v  Nemecku značné pobúrenie.  Nemecká vláda je pod veľkým tlakom, aby odhalila, či o  tejto špionáži vedela a  odovzdala zoznam cieľov, ktorý od USA obdržali. Podľa nemeckých médií, ktoré sa odvolávajú na uniknuté dokumenty, mali byť cieľom i európske spoločnosti a  francúzski politici.

Kancelárka Merkelová opakovane bránila nemeckú spravodajskú službu, pretože tajné služby musia navzájom spolupracovať v  boji proti medzinárodným hrozbám.

(MK)

Zdroj: bbc.com